Испански съд издаде европейска заповед за арест на Пучдемон

OFFNews 03 ноември 2017 в 21:57 3075 1

Снимка Reuters

Испански съд издаде европейска заповед за арест на уволнения каталунски премиер Карлес Пучдемон и четирима от министрите в кабинета му. 

Заповедта за арест беше издадена по искане на испанската прокуратура. 

Пучдемон и 13 бивши министри бяха призовани да се явят на разпит по обвинение в организиране на бунт и противодържавна дейност, за което могат да получат до 30 години затвор. 

Пред съда се явиха 9 бивши министри, а 8 от тях бяха арестувани.

Пучдемон, който е в Брюксел от понеделник, и останалите четирима бивши министри не се явиха пред съда, а прокуратурата поиска задържането им. 

Бившият каталунски лидер поиска да даде показания чрез видеоконферентна връзка от Брюксел, но искането му не беше одобрено. 

В същото време Карлес Пучдемон каза пред белгийска телевизия, че е готов да съдейства на белгийските съдебни власти.

"Няма да бягам от правосъдието. Ще отида при съдебните власти, но при истинските съдебни власти", каза Пучдемон пред белгийската телевизия, цитиран от БТА. 

По думите му е "видно, че испанските съдебни власти са се политизирали".

Той каза още, че е готов да се кандидатира на предсрочните избори в Каталуния на 21 декември и подчерта, че предизборна кампания може да се води отвсякъде. 

"Смятаме себе си за законно правителство. Трябва да има приемственост, за да се каже на света какво се случва в Испания. Не с правителство в затвора ще има безпристрастни, независими и нормални избори", посочи още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови