Испанският Върховен съд отстрани Пучдемон и още петима политици от каталунския парламент

OFFNews 10 юли 2018 в 21:57 1904 0

Испанският Върховен съд днес лиши шестима изявени каталунски политици, избрани за регионални депутати, от право да заемат държавна служба заради опита им да обявят за независима автономната област Каталуния, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Съдия Пабло Лярена постанови също шестимата отцепници да бъдат изправени пред съда по обвинения в бунт, за което, ако бъдат признати за виновни, може да получат присъди до 30 години затвор.

Сред лишените от право да заемат държавна служба са бившият регионален лидер на Каталуния Карлес Пучдемон и бившият му заместник Ориол Жункерас.

Лярена даде право на регионалния парламента в Барселона, където шестимата отново бяха избрани за депутати, да реши дали на тяхно място в законодателния орган да влязат други избраници.

Съдия Лярена беше натоварен да разследва събитията в Каталуния през октомври миналата година, когато правителството на Пучдемон пренебрегна съдебна забрана и проведе референдум за независимост, а парламентът в Барселона едностранно обяви независимост.

След приключването на разследването на съдия Лярена шестимата каталунски политици, някои от които са в предварителен арест, ще бъдат изправени пред съда. Според испанската преса делото срещу тях може да започне през октомври.

Общо 25 каталунски видни политици са обвинени за участието си в опита за обявяване на независимост на автономната област.

Тринадесет са обвинени в бунт и ги грози заплаха от до 25 години затвор. Деветима от тези 13 са в предварителен арест, а другите четирима избягаха в чужбина, сред тях и Пучдемон.

Ако искат да запазят абсолютното си мнозинство в каталунския парламент, застъпниците на независимостта трябва да заменят тези шестима депутати, които няма да могат да присъстват на пленарни заседания, с други.

"Това решение разкрива равнището на качеството на демокрацията в испанската държава" написа Пучдемон в Туитър.

"Вотът на гражданите е потъпкан от "правосъдие", което продължава да прави политика", добави каталунският политик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови