Истанбул започна масово да връща сирийски бежанци

OFFNews 22 юли 2019 в 17:39 7334 0

Бежанци, Истанбул

Снимка АА

До 20 август всички бежанци, които нямат документи и разрешения за престой в Истанбул, ще бъдат принудени да се завърнат в Сирия. Първата група от 400 души вече бе депортирана. Планът за депортациите ще обхване цяла Турция.

Решението за прочистването на мегаполиса от нелегално пребиваващите е на валийството /областната управа/. В изявлението, разпространено до турските медии, се посочва, че разрешителни за пребиваване в Истанбул имат 522 381 чужди граждани, под временна закрила са 547 479 сирийски гости. Общият брой на регистрираните чужденци е 1 069 860 души.

"Борбата срещу незаконната миграция ще продължи, като незаконните имигранти, влезли нелегално в страната, ще бъдат депортирани. Сирийските граждани, които не са обхванати от временната закрила /нерегистрирани и/или неидентифицирани поради липса на документи), ще бъдат предадени в районите, определени с инструкциите на министерство на вътрешните работи“, се посочва в решението на валийството.

Истанбул вече е затворил протокола за временна закрила. Дори и да има хора в обхвата на тази защита, до 20 август 2019 г. те ще бъдат върнати в провинциите, където са били първоначално регистрирани. сирийските граждани, които не са се регистрирали в Истанбул (други Ако се установи, че не са се върнали до края на посочения период, ще бъдат екстрадирани в провинциите, където са регистрирани в съответствие с инструкциите на МВР.

Проверките ще се извършват непрекъснато, ще се контролират чужденци, които имат право на законен престой в провинция Истанбул. Ще се изискват лични документи и такива за временна закрила, от валийството предупреждават всички бежанци да ги носят със себе си и да не ги губят. Контролите за пътни разрешителни ще се провеждат непрекъснато по автогари, жп гари, летища и всички транспортни превозни средства. Сирийците под временна закрила без валидни документи ще бъдат изпратени обратно в провинциите, където са регистрирани, се посочва още в изявлението.

Работата по установяването и депортирането на нелегалните сирийски бежанци и мигранти се засили веднага след местните избори, най-вече в големите градове, където броят им сериозно се увеличи. Голяма част от тях работят нелегално, а получаването на разрешително за работа в Турция е свързано с много тежка процедура. Работодатели, наели незаконно чужденци без разрешителни за право на работа, ще бъдат глобявани, а работниците – връщани обратно в Сирия, дори и да имат документ за пребиваване.

Десетки хиляди сирийци ще бъдат депортирани, особено онези, които са извършили престъпления. Вече групи са върнати в т.нар. зона за сигурност в Африн, но и в Идлиб, където военните действия продължават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови