Историческо съдебно решение в Южна Корея отваря врата пред абортите

OFFNews 11 април 2019 в 10:53 1777 0

Снимка Ройтерс

Забраната за аборт на жените в Южна Корея бе обявена за противоконституционна с историческо решение не конституционния съд в страната, който разпореди законът да бъде преразгледан до 2020 година, предава Би Би Си.

Според забраната от 1953 година, жените в страната, направили аборт, могат да бъдат глобени или лишени от свобода. Изключение са случаите, в които те са изнасилени, има кръвосмешение или риск за здравето им.

Южна Корея е една от малкото развити страни, в които абортът е криминално престъпление. До преразглеждането на закона се е стигнало след сигнал от лекарка, която заявява, че забраната застрашава жените и ограничава правата им. Според кореспондента на Би Би Си Лаура Бикър, стремежът към промяна идва от процъфтяващо движение, което се бори за правата на жените в Южна Корея. Южна Корея е дом на голям брой евангелски християни, някои от които искат извършването на аборти да остане незаконно.

Как реагираха активистите?

Стотици протестиращи "за" и "против" запазването на забраната протестираха пред съда преди обявяването на решението, разделени от полицията. Активистите, подкрепящи отмяната на закона, го отпразнуваха, противници плачеха.

Колко широко разпространен е абортът в Южна Корея?

Въпреки ограничителния закон абортите са широко достъпни в Южна Корея и могат да се извършват безопасно.
Проучване от миналата година установява, че една от пет жени, които са били бременни, е направила аборт и само 1% са попаднали под ударите на закона.

Около 50 000 аборта са извършени в Южна Корея през 2017 г., при около 169 000 през 2010 г. Спадът се дължи до голяма степен на подобренията в контрацептивните услуги и продукти, които сега са широко достъпни, както и до по-доброто разбиране относно абортите и раждаемостта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови