Изборът на главен прокурор свали правителството на Молдова

OFFNews
12 ноември 2019 в 18:43 | 3392 |2

Правителството на Молдова падна след вот на недоверие днес в парламента. Вотът на недоверие мина с общо 63 гласа в 101-местния парламент. 

Гласуването беше по искане на Партията на социалистите - заради напрежението покрай избора на нов главен прокурор в Молдова. 

Кабинетът на премиера Майя Санду оцеля едва пет месеца. Правителството бе резултат от трудно създадена коалиция между нейния прозападен блок "Акум" и проруската Партия на социалистите.

Конфликтът възникна около избора на нов главен прокурор, който, според властите, ще има ключова роля в реформата на правосъдната система и демонтирането на системата, изградена от олигарха и бивш лидер на Демократическата партия Владимир Плахотнюк.

Премиерът Майя Санду реши лично да избере кандидатите за тази позиция, но Партията на социалистите се противопостави. Оттам обясниха, че инициативата на Санду не е обсъждана в коалицията и противоречи на конституцията.

Говорител на външнополитическата служба на ЕС днес заяви, че успешният вот на недоверие срещу правителството в Молдова заради избора на главен прокурор е "тревожен сигнал за процеса на реформи в страната".

Препоръчани материали
petio01

Рейтинг : 3500

12.11 2019 в 22:02 2
+ 0
- 0
Социалистите и проевропейският блок Акум (Сега) са несъвместими, но след общо убедително съветване от Вашингтон, Брюксел и Москва направиха антиолигархична коалиция, изчистиха съдебната система, прокуратурата и службите от слугите на техния си несменяем Началник-олигарх, а него прогониха някъде в чужбина. Изборът на главен прокурор е само повод да се тръгне към предсрочни парламентарни избори, без предварителен победител. Връщане към нормалността. Де и у нас да беше така...
zuljin

Рейтинг : 5596

12.11 2019 в 20:02 1
+ 1
- 0
Дай боже и у нас!!!