Изборният ден в Истанбул приключи, първи резултати след 21 ч.

OFFNews
23 юни 2019 в 18:12 | 3023 |0
Кметски избори в Истанбул
Кметски избори в Истанбул

В 17 ч. изборният ден в Истанбул, стартирал в 8 ч., приключи при завидна активност на гласоподавателите, предаде Анадолската агенция.

Ако и след затварянето на секциите все още има опашки от избиратели, председателят на съответната изборна комисия ще ги преброи и допусне до урните. Дори всички от списъците да са пуснали гласа си, урните не трябва да се отварят преди крайния час.

Докато Висшият изборен съвет не вдигне забраната за публикуване и излъчване на резултатите, никой няма правото да ги огласява. След 18 ч. има забрана да се публикуват и споделят новини, коментари и всякакви авторски текстове за гласуването с пропаганден характер.

Във времето 18-21 ч. радиостанциите и всички възможни медии ще могат да съобщават единствено изявленията от Висшия изборен съвет. Едва след 21 ч. медиите получават свободата за излъчвания и публикации.

Конституцията и изборният закон дават правото на турската ЦИК да премахне тези забрани и преди 21 ч. тази вечер. Екзитпол няма, а и никой не смее дори символично да съобщава предварителни резултати.

Турските медии акцентират на традиционно високата избирателна активност на гражданите и публикуват фотоси и видеоматериали, заснели масово прекъсване на отпуските, и хора, задръстили летища и автогари, завърнали се само заради вота. Баби с проходилки, болни с линейки се добираха до урните. С право на глас в мегаполиса са 10 560 963 души, урните са 31 342, 62 от тях са в затворите.

„Това не са само избори за кмет на Истанбул, това е начин да върнем демокрацията“, заяви кандидатът от опозицията Екрем Имамоглу, който бе спечелил предишния вот от 31 март, но бе принуден да напусне поста след възраженията на управляващата партия, а Висшият изборен съвет касира избора. Основният му опонент Бинали Йълдъръм поиска прошка от поддръжниците си.

Президентът Ердоган отиде да пусне бюлетина, придружен от съпругата си и изрази увереност, че избирателите в Истанбул ще вземат най-вярното решение за бъдещето на мегаполиса. Той каза, че много внимателно ще следи за резултатите от вота. От публикации в отделни медии преди дни стана известно, че той замисля да вземе бюджета на най-големия град в страната на свое еднолично разпореждане, което ще постави кмета в позицията на фигурант. 

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !