Изчезна лекарката, съобщила първа за коронавируса в медиите

Д-р Ай Фен ръководи спешното отделение в Централната болница в Ухан. Увеличават се опасенията, че е била задържана от китайските власти

OFFNews 03 април 2020 в 12:50 7261 1

Първата лекарка, която изрази в медиите опасенията си за коронавируса, е изчезнала, съобщава New York Post.

Д-р Ай Фен е ръководител на спешното отделение в Централната болница в Ухан. В китайския 11-милионен град бе регистриран първият случай на Covid-19.

Увеличават се опасенията, че д-р Фен е била задържана.

Тя получи предупреждение и опит за цензура, след като разпространи информация за коронавируса до няколко нейни колеги лекари. Тя разказа за "порицанието" в статия, публикувана в китайското списание People. Впоследствие статията беше премахната.

Предупреждението от работодателя ѝ дошло, след като Фен направила снимка на положителен тест на пациент, на който оградила думите "SARS коронавирус" в червено.

Тя свела до вниманието на свои колеги информация за няколко случая на коронавирус, 8 от които впоследствие били привикани от полицията, за да разкрият информация за респираторното заболяване - съобщава Radio Free Asia.

Офталмологът Ли Уенлианг предупреждава колегите в медицинското училище да носят предпазно облекло, а впоследствие властите осъждат съвета като разпространяване на слухове. Впоследствие Уенлианг умира от вируса.

Профилът на Фен в китайската социална платформа Weibo е бил обновен няколко пъти от изчезването ѝ насам, но е известно, че китайските власти обновяват профилите на задържани или ги принуждават сами да го правят. В сряда в профила на лекарката се появи публикация под заглавието "Честит априлски ден на шегата" със снимка, на която тя е заснета в лабораборна престилка и маска. Преди две седмици се появи и друга публикация в профила на Фен: "Благодаря ви за грижата и любовта. Добре съм и работя".

Въпреки това не е известно къде се намира Фен - предупреди 60 Minutes Australia в понеделник.

В Китай е потвърдено заразяването с коронавирус на 81 554 души и на смъртта на 3 312 души.

Американското разузнаване обаче съобщаи в сряда, че Китай умишлено е разпространило непълни телефонни номера за случаи на коронавирус и смърт, причинена от инфекцията. През декември местни и национални власти издадоха заповед към лаборатории в Ухан, след като учени там идентифицираха нова вирусна пневмония, с която им разпоредиха да спрат тестването, да унищожат проби и да крият новината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

1

Бухльо

03.04 2020 в 14:05

Всяка една авторитарна, централизирана власт в един момент стига до подобни действия. Политиците на запад не стигат, защото политическите им противници им вадят кирливите ризи. Това е смисълът на декмокрацията в крайна сметка. Това е за всички, на които демокрацията "им е отнела много".
На другите пък - щом Китай е толкова лош, защо им купуваме стоките, защо бизнесът на демократичния свят изнася производства там? Или парата е по-важна от демокрацията?