Издигнаха знамето на НАТО в центъра на Скопие, македонският президент не се появи на церемонията

OFFNews 12 февруари 2019 в 16:07 2853 2

На церемония днес в центъра на Скопие беше издигнато знамето на НАТО пред сградата на македонското правителство.

В речта си премиерът Заев заяви, че от днес се отваря нова страница в историята на страната и членството в НАТО гарантира сигурност за западната ни съседка.

В петък гръцкият парламент ратифицира протокола за членство на Македония в НАТО, както и договора от Преспа, с който се променя името на западната ни съседка. А миналата сряда в централата на НАТО в Брюксел посланиците на държавите членки на алианса подписаха с Република Северна Македония протокола за присъединяване на страната към Организацията на Северноатлантическия договор.

Всяка една от държавите членки на пакта трябва да одобри протокола, а след това генералният секретар на НАТО ще отправи покана за присъединяване към западната ни съседка. Така Република Северна Македония ще влезе в НАТО като 30-ата държава от организацията.

На днешната церемония по издигане на знамето на НАТО в центъра на Скопие присъстваха представители на дипломатическите мисии, министри, бившият премиер Любчо Георгиевски, но президентът Георге Иванов и ръководните кадри на опозиционната ВМРО - ДПМНЕ не се появиха.

Засега от президентството няма официален коментар защо Иванов не е уважил церемонията, но - както се знае - той не приема договора от Преспа и преименуването на Република Македония в Република Северна Македония.

Интересна подробност е, че сградата на правителството вчера осъмна без надписа "Влада на Република Македонија". Буквите са махнати, очаква се до края на седмицата да бъде поставено новото име "Влада на Република Северна Македонија".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови