Използва ли турската армия химически оръжия - попита шефката на турския лекарски съюз и я арестуваха

OFFNews 09 ноември 2022 в 09:08 2253 1

Шебнем Корур Финджанджъ

Снимка Скрийншот

Шебнем Корур Финджанджъ, ръководител на Турската медицинска асоциация

Експерти на ООН призоваха Анкара да освободи ръководителката на турската медицинска асоциация, която беше арестувана, след като призова за разследване на твърдения за използване на химически оръжия от турската армия, предаде Ройтерс.

Шебнем Корур Финджанджъ, председател на Турския лекарски съюз, беше вкарана в затвора в очакване на съдебен процес по обвинение в "разпространение на пропаганда на терористична групировка". Правозащитници заявиха, че това е имало за цел да я накара да замълчи.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган категорично отхвърли твърденията в нейно изказване пред медии, близки до Кюрдската работническа партия (ПКК), и заяви, че ще бъдат предприети правни действия срещу всеки, който отправя такива обвинения.

Петима специални докладчици от екипа за специални процедури на Съвета по правата на човека към ООН заявиха днес, че Турция трябва да спре да използва законодателството за борба с тероризма за сплашване на правозащитници и да освободи Финджанджъ.

Документирахме много случаи, в които законодателството за борбата с тероризма и други наказателни разпоредби са били използвани за тормоз, арест, задържане и осъждане на представители на гражданското общество в Турция, включително д-р Финджанджъ, на фалшиви основания. Способността на правозащитниците и на практикуващите лекари да говорят истината пред властта трябва да бъде защитена. Тяхната роля в разкриването на нарушения на правата на човека е един от крайъгълните камъни на демократичните общества", казват експертите на ООН.

Организацията "Лекарите в света за предотвратяване на ядрената война" публикува миналия месец доклад, в който настоява за независимо разследване на възможни нарушения от страна на турските военни на Конвенцията за химическите оръжия от 1997 г.

Министерството на отбраната на Турция и високопоставени служители също заявиха, че въоръжените сили никога не са използвали химически оръжия в своите операции срещу кюрдските бойци.

ПКК започна въоръжен бунт срещу турската държава през 1984 г. и повече от 40 000 души са били убити по време на конфликта. Групировката е смятана за терористична от Турция, Европейския съюз и Съединените щати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови