Израел започва разкопки в Силоам: къпалнята, свързана с едно от описаните в Новия завет чудеса на Христос

Предстои отварянето ѝ за посетители, обяви външното министерство на страната

Александра Маркарян 06 януари 2023 в 07:45 9917 0

Силоамският басейн

Снимка Министерство на външните работи на Израел

Силоамският басейн

Израел започва разкопки в Силоам, обяви Министерството на външните работи на Израел в навечерието на 2023 г.

С древната къпалня в Йерусалим е свързано едно от чудесата на Божия Син Исус Христос, описани в Новия завет: проглеждането на сляпороден човек.

Басейнът е разположен в южната част на Давидовия град в района на Национален парк „Йерусалимски стени“. Построен е преди около 2700 години при управлението на 14-ия юдейски цар Езекия и е част от водоснабдителната система на Йерусалим. Тя включва и прокопан по негово време водопровод, който отвежда водите от извора Гион към басейна в Давидовия град.

Градежът им е упоменат в Стария завет на Библията, във Втора книга на царете 20:20 (на български – Четвърта книга на царете) и във Втора книга на летописите 32:30.

„И останалите дела на Езекия [юдейския цар] и цялото му юначество, и как направи водоема [Силоам] и водопровода, и доведе вода в града [Йерусалим]...“ (4 Царе 20:20)

"Същият този Езекия запълни и горния извор на водата на Гион и я отведе направо долу, на запад от Давидовия град. Така Езекия успя във всичките си дела. (2 Летописи 32:30)

Откритие

Споменаването в Четвърта книга на царете на басейн и канал, изградени от Езекия, щеше да е всичко, което знаем за него днес, ако не беше интересно археологическо откритие, направено през 1880 г. от малко момче, избягало от училище - пише д-р Робърт Т. Бойд, автор и говорител, провеждал археологически изследвания в Израел, и допълва:

"При изкуствения Силоамски басейн то си проправя път през вход, подобен на пещера. Забелязва надпис отстрани на стената и казва на учителя си. Написан е на класически иврит и по-късно е разшифрован от А.Х. Сейс по следния начин:

"Това е начинът на разкопаване: докато работниците все още вдигаха брадвата [кирката] всеки към съседа си и докато оставаха три лакътя [4 1/2 фута] [за пробиване], всеки чу гласа на единия, който викаше другия. В деня, когато тунелът [каналът] беше просечен, всеки срещна съседа си, брадва до брадва, и водите потекоха от извора [Гион] до езерото [Силоам], за хиляда и двеста лакътя [1800 фута]; а сто лакътя [150 фута] беше височината на скалата над главите на работниците".

Силоамският надпис е открит във водния тунел, само на няколко десетки метра от басейна. Днес надписът на древноеврейски се съхранява в Истанбулския археологически музей.

Силоамският надпис, съхраняван в Истанбулския археологически музей. © Getty Images

530-метровият тунел от времето на Езекия е издълбан, за да пренася вода от единия до другия край на Йерусалим.

Целта на подобни тунели е била да осигурят водоснабдяване вътре в града, когато градските порти са били затворени по време на вражеско нападение. (Повечето водоизточници са били извън градските стени.)

Той и тунелът Евпалинос (Евпалинският акведукт) от VI век пр. н. е. в Гърция се смятат за най-великите произведения на водното инженерство в предкласическия период, отбелязва bibleplaces.com. Ако тунелът е следвал права линия, дължината му е щяла да бъде 330 м, или с 40% по-малка.

Тунелът от времето на Езекия.

Гион е карстов извор, името му означава "изригващ". Смята се, че е могъл да поддържа население от около 2500 души. Пещерата е естествена, но е била разширена.

Силоам

Силоам е една от най-важните зони в Йерусалим още от времето на първия храм. Поради местоположението и значението си, той е обновен и разширен преди около 2000 години, в края на периода на втория храм. Смята се, че по това време басейнът е бил използван за ритуална баня (микве) от милиони поклонници, които са се събирали там, преди да се изкачат през Давидовия град към храма. Поради огромното му значение, повече от 150 години басейнът е в центъра на вниманието на археолози и учени от целия свят – отбелязва външното министерство на Израел.

Два басейна

Това е басейнът, в който се влиза в края на прехода през тунела на Езекия. Около него има ясни останки от византийската църква, построена от императрица Евдокия. Този басейн дълго време е считан за басейна, в който се е случило чудото на Исус; той обаче датира от византийската епоха, приблизително 300 години след времето на Христос.

Басейнът от византийската епоха.

През лятото на 2004 г. при работа покрай дренажна тръба на водоснабдителна компания са открити големи каменни стъпала. Археолозите Ели Шукрон и Рони Райх разкриват поредица от стъпала, водещи надолу към съседната градина.

След няколко месеца работа голяма част от тях е разкрита, но работата е възпрепятствана от една страна от отводнителния канал, а от друга - от имот, собственост на Гръцката православна църква. Открити са три комплекта от по пет стълби, които водят надолу към басейна. Дължината му се оценява на 70 м, а проф. Джером Мърфи-О'Конър определя размера му на 60х50 м.

Откриването на североизточния и югоизточния ъгъл показва не само дължината на басейна от едната страна, но разкрива и наличието на стъпала от северната и южната страна на басейна. Ъглите на ъглите са малко по-големи от 90 градуса, което предполага, че басейнът е имал трапецовидна форма.

Керамиката му показва, че именно този басейн е бил използван през I век, тоест по времето на Христос. В този басейн слепецът е измил калта от очите си, както му е казал Исус, и е прогледнал.

Храмовият хълм, Давидовият град в Йерусалим и местоположението на басейна. Буква А отбелязва византийския басейн, буква Б - басейна от I век:

Чудото

Историята за сляпородения човек, който проглежда, след като измива очите си във водите на Силоам, разказва Евангелие от Йоан:

По пътя Исус видя един слепец по рождение. Учениците му го попитаха: „Учителю, заради чий грях този човек се е родил сляп — негов или на родителите му?“ Исус отговори: „Нито той, нито родителите му са извършили грях. Родил се е сляп, за да може да се изяви действието на Божията сила. Докато е още ден, трябва да продължим да вършим делата на Онзи, който ме изпрати. Никой не може да работи, когато настъпи нощта. Докато съм в света, аз съм светлина за света“.

След като каза това, Исус плю на земята, направи кал от слюнката и намаза с нея очите на слепеца. После му каза: „Иди и се измий в къпалнята Силоам“ (което означава „изпратен“). Човекът отиде в къпалнята, изми се и се върна прогледнал.

Съседите му и онези, които бяха свикнали да го виждат да проси, казаха: „Това не е ли същият човек, който преди седеше и просеше?“ Някои казаха: „Да, той е“. Други не се съгласиха: „Не, не е той. Този само прилича на него“. Тогава човекът каза: „Аз съм този, който преди беше сляп“. Хората го попитаха: „Как прогледна?“. Той отговори: „Човекът, наречен Исус, направи малко кал и намаза очите ми с нея. След това ми каза да отида в Силоам и да се измия. И аз отидох, измих се и прогледнах.“ Хората попитаха: „Къде е той?“. Човекът отвърна: „Не зная“.

Тогава отведоха при фарисеите човека, който преди това беше сляп. (А денят, в който Исус направи калта и върна зрението на слепия, беше събота.)

И така, фарисеите отново започнаха да го разпитват как е прогледнал. Човекът им каза: „Той намаза очите ми с кал, аз се измих и сега виждам“. Някои от фарисеите казваха: „Този човек не е от Бога, защото не спазва съботния ден“. Други пък питаха: „Но как може един грешен човек да извърши такива знамения?“ И между тях възникна спор.

Те отново попитаха прогледналия слепец: „Какво ще кажеш за него, след като те излекува и сега виждаш?“ Човекът отговори: „Той е пророк“.

Но юдейските водачи все още не можеха да повярват, че човекът е бил сляп и е прогледнал. Те извикаха родителите му и ги попитаха: „Това ли е вашият син, за когото казвате, че е роден сляп? Тогава как така сега може да вижда?“.

Родителите му отговориха: „Знаем, че това е нашият син и че е роден сляп. Но как може да вижда сега и кой е върнал зрението му, не знаем. Него питайте! Той е достатъчно голям, за да отговори сам.“ (Родителите му казаха това, защото се страхуваха от юдейските водачи, които вече бяха решили да отлъчат от синагогата всеки, който признае Исус за Месията. По тази причина те казаха: „Той е достатъчно голям. Него питайте!“)

Юдейските водачи за втори път извикаха прогледналия слепец и му казаха: „Отдай слава на Бога, като кажеш истината! Ние знаем, че този човек е грешник“. Той отговори: „Дали е грешник, не зная. Едно зная: че бях сляп, а сега виждам“.

Те го попитаха: „Какво ти направи той? Как ти върна зрението?“. Човекът отговори: „Вече ви казах, но вие не желаете да ме чуете. Защо искате да ви го повторя? Да не би и вие да искате да станете негови ученици?“. Тогава юдейските водачи го наругаха: „Ти си негов ученик, а ние сме ученици на Моисей. Знаем, че Бог е говорил на Моисей, а този човек не знаем дори откъде идва“.

Човекът каза: „Странно е, че не знаете откъде идва, а той ми върна зрението. Всички знаем, че Бог не слуша грешните. Той слуша само онзи, който е благочестив и постъпва според волята му. Никой досега не е излекувал слепец по рождение. Ако този човек не беше от Бога, не би могъл да извърши нищо“.

Юдейските водачи му отговориха: „Ти си роден потънал в грях! Нас ли се опитваш да учиш?“. И го изгониха навън.

Исус чу, че юдейските водачи са го изгонили, намери го и му каза: „Вярваш ли в Човешкия Син?“. Човекът попита: „Кой е той, господине? Кажи ми, за да повярвам в него“. Исус му каза: „Ти вече си го видял. Той е този, който разговаря с теб сега“. Човекът отговори: „Вярвам, Господи!“ и му се поклони.

Исус каза: „Да съдя дойдох на този свят, за да могат тези, които не виждат, да прогледнат, а тези, които виждат, да ослепеят“.

Някои от намиращите се наблизо фарисеи чуха това и го попитаха: „Нима искаш да кажеш, че ние също сме слепи?“. Исус им каза: „Ако наистина бяхте слепи, нямаше да сте виновни в грях, но вие твърдите: «Виждаме!» — затова грехът ви остава". (Йоан 9:1-41, Библия, нов превод от оригиналните езици)

"Къпалнята Силоам в националния парк "Градът на Давид" в Йерусалим е обект с историческо, национално и международно значение - казва кметът на Йерусалим Моше Лион по повод новината за обявените в навечерието на 2023 г. разкопки и предстоящото отваряне на басейна. - След дълги години на очакване, скоро ще се радваме да можем да разкрием този важен обект и да го направим достъпен за милионите хора, които посещават Йерусалим всяка година."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови