Израелският военен министър подаде оставка заради примирието в Ивицата Газа

OFFNews 14 ноември 2018 в 15:40 2156 0

Снимка Reuters

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман подаде оставка в знак на протест срещу постигнатото примирие с бойците от Ивицата Газа, съобщи Би Би Си.

Примирието беше оповестено едностранно от Хамас късно снощи след сериозна ескалация на конфликта. 

Осем души загинаха в понеделник и вторник, след като от Газа към Израел бяха изстреляни 460 ракети, а Израел отговори със 160. 

Либерман определи постигнатото примирие като "капитулация пред терора" и призова за предсрочни избори. 

В Газа прекратяването на огъня беше представено от Хамас като победа. В Израел пък се проведоха протести заради "липсата на действия от страна на израелското правителство" за справяне със заплахата от ракетен обстрел от Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху защити решението за прекратяване на огъня, като посочи, че "при извънредни ситуации, когато се вземат решения, важни за сигурността, обществото не може винаги да бъде осведомено за съображенията, които трябва да се скрият от врага". 

Оставката на Либерман значително отслабва консервативното коалиционно правителство на премиера Бенямин Нетаняху, смятано за най-дясното в историята на Израел, и може да доведе до предсрочни избори, тъй като след като партията на военния министър "Израел бейтену" ("Нашият дом Израел") напусне коалицията, Нетаняху остава с крехко мнозинство в Кнесета, където "Израел бейтену" има петима депутати, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Сега Нетаняху може да разчита на 61 депутати в 120-местния парламент, година преди следващите редовни избори.

Военният министър настояваше за много по-твърд израелски отговор на най-интензивния ракетен обстрел срещу Израел след 50-дневната война през 2014 г. Той каза, че е категорично против разрешението, дадено миналата седмица от Израел на Катар, за предоставяне на помощ на стойност 15 млн. долара на Газа.

Оставката на Либерман влиза в сила след 48 часа след като я подаде писмено.

Пред журналисти Либерман каза, че така "държавата си купува спокойствие в краткосрочен план с цената на сериозни щети за националната сигурност в дългосрочен план".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови