Извънредно положение в Сибир: 3 млн. хектара гора изгоря, 12 млн. вече са унищожени (видео)

НаукаOFFNews 01 август 2019 в 09:42 20678 1

Русия обяви извънредно положение в пет региона на Сибир, след като стотици хиляди подписаха петиция с искане правителството да направи нещо за безпрецедентните пожари.

В момента горят три милиона хектара гора, а 12 милиона вече са унищожени. Димът покри някои градове, включително Новосибирск, третият по големина в Русия. Хората в най-тежко засегнатите региони казват, че димът закрива слънцето и затруднява дишането.

Изпепеляват се вековните борове на тайгата - белият дроб на Северното полукълбо.

Пожарникарите се опитват да гасят някои пожари, но в повечето области властите признават, че нямат капацитет да гасят, тъй като районите са твърде отдалечени или не застрашават хората или стратегически съоръжения. Разходите за гасенето със самолети „десет пъти повече от възможните щети“, според говорител на местните власти.

В понеделник управителят на сибирския район Красноярск Александър Ус заяви, че няма смисъл дори да се опитват. „Това е нормално, естествено явление. Безсмислено е да се борим с него и може би дори на места да е вредно. Ако имаме снежна буря през зимата при студено време, на никого не му хрумва идеята да разтопим ледовете, че да ни стане по-топло“.

Пожари има и в Далечния север, зад арктическия кръг - изгоряха 784 931 хектара в зони на вечна замръзналост (пермафрост), включително Арктика в Якутия - причинявайки евентуално непоправими щети на тундрата, съобщава Siberian Times.

В крайна сметка дъждът и снегът ще свършат работа, но въпреки това има безпокойство от замърсяването, въглеродните емисии в атмосферата и загубата на огромни горски масиви.

Заради горещите и сухи условия в пламъци са целите северни географски ширини - има пожари и в много части на Аляска и Канада.

На места гори и изсъхналият торф, не само дърветата. Това означава, че въглеродът, натрупан за стотици или дори хиляди години, се отделя в атмосферата.

Сателитните снимки показват как димът от пожарите се разпространява в Иркутск (отгоре) и Красноярск (отдолу). Снимки: Красноярски научен център "Планета"

Пожарите в Сибир са освободили 300 мегатона въглероден диоксид през юли, най-много от началото на сателитните записи преди около две десетилетия. Това ще подхрани допълнителните климатични промени, въпреки че количествата са сравнително малки в сравнение с 40 000 мегатона въглероден двуокис, отделяни от човешки дейности всяка година.

Планетата като цяло в момента преживяла най-горещият юни, регистриран някога. Горещият въздух от скорошните европейски температурни рекорди е достигнал до Арктика, затопляйки още повече региона.

Сцена от село Ванавара в квартал Евенки от Красноярск. Снимка: Black Kolibri

Местните хора организираха протестна акция в Красноярск, призовавайки да бъде въведено извънредно положение. Снимки: copter24, Nebo.Live

Американският президент Доналд Тръмп е предложил на Владимир Путин помощ за справяне с пожарите в Сибир. Путин е благодарил за подкрепата и е заявил, че ако е необходимо, Русия ще се възползва. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови