Извънредно положение в столицата на Чили – метрото поскъпна

OFFNews 19 октомври 2019 в 22:28 3029 0

Сантяго, Чили, протести в метрото

Снимка 24horas.cl

Президентът на Чили Себастиян Пинеро обяви режим на извънредно положение в столицата Сантяго и околностите зарази безредиците, провокирани от поскъпването на цената на билета за метрото, а за това той съобщи в своя Туитър в нощта срещу събота.

Извънредното положение ще продължи 15 дни, след като на 18 октомври протестите в Сантяго се засилиха, а те започнаха още на 6 октомври. Протестите заляха столицата, след като билетът за метрото поскъпна от 800 на 830 песо /увеличението е с 0, 042 долара/.

Демонстрантите подпалиха сградата на централния офис на италианската енергийна компания Enel. Полицията съобщи за 180 задържани, по време на сблъсъците са пострадали 57 униформени служители. Медии в Буенос Айрес обаче посочват други числа – задържани 308 души, 156 ранени полицаи, сред тях 5-има тежко, 11 граждани са пострадали. Освен това са повредени 49 полицейски автомобили и 41 станции на метрото, съобщава корпусът на карабинерите в Туитър.

По улиците са разположени подразделения на армията и полицията, но все още не се съобщава за въвеждане на комендантски час. След изтичането на 15-дневния срок режимът може да бъде продължен с още толкова.
Независимо от разразилото се напрежение, правителството на Чили заяви, че няма планове да преразгледа тарифите за пътуването с метрото.

Телевизия „24 Horas“ съобщи, че през деня в събота в различни райони на столицата са регистрирани шумни звуци от удари по тенджери – така в много от страните на Латинска Америка гражданите демонстрират несъгласието си с едно или друго решение на властите.

Много граждани са започнали да се събират по различните метростанции и да прескачат през преградите с отказ да плащат. В петък вечерта в много райони на Сантяго са регистрирани протести, столичани издигали барикади, тряскали по тенджери, в някои от станциите на метрото е имало пожари.

Метрото в Сантяго, което дневно превозва 2, 8 млн. пътници, остава затворено до понеделник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови