Извергът, избил 49 мюсюлмани в Нова Зеландия, отмъщавал и за Шипка и Булаир

OFFNews
15 март 2019 в 10:27 | 44250 |19

В терористичния акт в Нова Зеландия, при който бе открита стрелба срещу две джамии и по последни данни има 49 загинали, се появи и българска връзка.

Мъжът, който пое отговорност за нападението, е оставил манифест от 37 страници, в който обяснява какви са причините за действията му.

Човекът, който в Туитър се представя като Брентън Тарант от Австралия, заявява, че отмъщавал на мюсюлманите за редица атентати по света и исторически събития с вековна давност - като кланетата на християни в Европа при османското нашествие.

Сред посочените от него зверства на мюсюлманите са и боевете при връх Шипка през 1877 г.

На друг от пълнителите на автомата на терориста е написано "Битката при Булаир 1913 г."

Доколко терористът познава историческите събития е доста съмнително. Защитата на прохода Шипка завършва с победа на българските опълченци и руските войски и има важна роля за Освобождението на България.

Второто събитие, свързано с нашата история - битката при Булаир, се провежда на 8 февруари (26 януари стар стил) 1913 г. между българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров и османските Дивизия Мюретеби и Двадесет и седма пехотна дивизия под командването на Али Фетхи Окяр, образуващи 10-ти турски корпус. Боят се води в района на Булаир и старата крепост Цимпе. Той също завършва с победа за България.

Нападенията срещу двете джамии са станали в град Крайстчърч в петъчния ден за молитва. По-рано новозеландските власти потвърдиха за 40 загинали и 20 тежко ранени при стрелбата.

„Това може да бъде описано само като терористично нападение, добре планирано", обяви министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн. Тя допълни, че две взривни устройства, свързани със заподозрени превозни средства, вече са открити и обезвредени.

По информация на българското посолство в Канбера към 9:30 ч. българско време няма данни за загинали български граждани при стрелбата срещу двете джамии в Нова Зеландия. Мисията ни е в постоянен контакт с новозеландските власти, които извършват проверка на самоличността на извършителите и пострадалите.

Препоръчани материали
Тиксо

Рейтинг : -1700

16.03 2019 в 19:30 20
+ 10
- 0
Krasimir Chenov

Що не ходиш на майка си в ПУТКАТА изклесяк долен.

Такива лапачи на резани патки като тебе само въже ще ви оправи.
KhanKrum359

Рейтинг : 1000

16.03 2019 в 14:37 19
+ 1
- 0
"...Боят се води в района на Булаир и старата крепост..."
Тоя здраво се е объркал: Булаир е място на една от легендарните победи на българската армия и ако е имало клане, то е било в обратна посока - около 10 хиляди български войника с 36 оръдия побеждават над 37 хилядна турска войска с 78 оръдия. Жертвите са около 5 хиляди убити и около 10 хиляди ранени от турска страна (почти половината) срещу паднали 114 български герои и 437 ранени... Но генерал Тодоров не е бил терорист и не е клал цивилното население, а е водил военна битка, която е спечелил блестящо, доказвайки, че числеността не винаги е решаваща...
Krasimir Chenov

Рейтинг : 838

16.03 2019 в 12:03 18
+ 0
- 11
Бобардировките на американците на българскитеритории. По-..... (изберете сами думата) упорна точка едва ли може да се измисли. Бомбардировките са по време на война. По това време българската армия превзема и окупира територии които до този момент са територии на други държави. България е съюзник на нациска германия. Военни действия се извършват навсякъде по света -бушува втората световна война. Бомбардират се военни , промишлени и цивилни обекти. На изток съвтския черноморски флот бомбардира Варна и други пристанища. Емоционалните изблици относно бомбите над София са само едно безсилие в намирането на нови опорни точки.
Krasimir Chenov

Рейтинг : 838

16.03 2019 в 11:52 17
+ 0
- 11
Освобождението на България от турско робство. Емоционалните изблици по тази тема стигат до вкарване в историческите събития от тези времена на самураи и американци. Колкото повече се абсолютизира ролята на Русия , толкова повече емоции и отрицание ще се получава в отговор. Като например визитата на руския патриарх у нас миналата година когато нахока Президента и изключи като уместно споменаването на други нации като участници във войната. Едно такова неуважително и арогантно поведение поражда противоположни емоции и съпротива. Тезата която най-често се изтъква от защитниците на абсолютната роля на Русия в освобождението на България че : Ако не беше Русия сега да сме обрязани всички , да носим фесове и да сме мюсюлмани , а пък жените ни ....няма да цитирам , тази теза принизява усилията на националните ни борби за освобождение , жертвите на националните ни герои и приносът на много европейски политици и общественици за поставянето на българския въпрос. Отричането на всичко което не е свързано с Русия е некоректно , исторически невярно и винаги ще поражда съпротива.
Krasimir Chenov

Рейтинг : 838

16.03 2019 в 11:29 16
+ 0
- 11
Турското робство. Този израз е придобил гражданственост отразявайки тежкото положение на българите в пределите на османската империя. Доколко той отразява юридическото и фактологическото положение на българите по отношение поданството им султана и правата и свободите които те са имали. Това е много дълга тема на която не може да се направи исторически анализ в двадесетина реда. Но всеки който иска да се замисли над този върос трябва да използва сравнение и съпоставяне с други подобни периоди от нашата история.
1. Византийското робство. Този израз също се използва когато се разглежда историята на България когато държавата изпада във византийска зависимост. Това робство ли е или не? Защо за този период почти не се говори а за турското робство напоследък все повече се говори и споровете стават все по-ожесточени? Отговорът е : защото турското робство все повече се политизира и заема важно място в съвременните опити да се преструктурира българското политическо пространство и да се промени геополитическата , съопанска и културна ориентация на страната.
2. Съветското робство. Има и такъв израз. Доколко политическата , военна и стопанска зависимост от СССР през периода 1945 да 1990 г. може да се определи за робство. Ако съпоставим периодите на зависимост на България от Византия , от османската империя и от СССР можем да дадем някакъв отговор кога и колко България е била под тобство.
Krasimir Chenov

Рейтинг : 838

16.03 2019 в 10:31 15
+ 0
- 11
Злите родоотстъпници и чуждопоклоници оспорват годината 681 за създаването на Българската държава.
- Тази година е общоприета за основаването на България. Историците обаче предлагат и други интерпретации на този исторически факт. Български историци. А другите тълкования са в смисъл , че това не е една нова държава. Държавата България по тове време е вече съществувала. Аспарух е основал нещо като колония която по-късно започва да съществува като самостоятелна държава.
Това е истината около споровете за точната дата на оформянето на Дунавска България като самостоятелна държава. Конспираторите обаче привиждат опит да се унищожи България. И как ще се унищожи по тоя начин? И те не знаят , но важното тук е да се вдига шум и да се обяви Европейския съюз за главен враг и унищожител на България.
Krasimir Chenov

Рейтинг : 838

16.03 2019 в 10:19 14
+ 0
- 11
Второ: Щели да събарят паметника на Шипка.
- Дори и най-големите нихилисти едва ли биха си и помислили да събарят или променят нещо в паметника на Шипка. Напишете в Гугъл СЪБАРЯНЕ НА ПАМЕТНИКА ШИПКА и ще получите нула резултати. Дори не е споменавано такова нещо досега. Никъде. Това е похват от пропаганданата война която се води в България която се стреми да изкара една част от населението безроници , вероотстъпници и чуждопоклонници. Това е демагогия е в 100% чист вид. Всички знаят , че битките на Шипка са един от най-важните ключове във руско-турската война от 1878г. И че там героизма си проявяват най-вече българите опълченци и това е един факт който е източник на НАЦИОНАЛНА гордост и всички ние искаме тази национална гордост да си остане наша национална.
Krasimir Chenov

Рейтинг : 838

16.03 2019 в 10:08 13
+ 2
- 11
Пиша към всички които четат коментарите тук и не знаят на кого да вярват. Не вярвайте на емоционални и крайни излияния не подкрепени с факти , подкрепени с изопачени факти или откровени лъжи. Проверявайте от няколко източника това което ви се предлага като информация.
Например:
Нова Зеландия знае , че е имало турско робство а нашите мушици не знаят. Къде е лъжата тук? Първо не Нова Зеландия знае , че в България е имало турско робство а един отделен индивид който е гражданин на Австралия ако не се лъжа. Този индивид е масов убиец и психопат а не някакъв изследовател на българската история който изказва почит и преклонение пред подвизите на българите в борбите за освобождение. Той използва епизоди от нашата история като мотив и оправдание за отвратителното действие което е извършил - убийството на хора които едва ли подозират какво е ставало преди векове в България която е на другия край на света. Историята на България не може да служи за алиби на всякакви психопати за убийствата които извършват. Историята на България , чрез личностите които сме признали за наши национални герои - Ботев и Левски не се нуждае от убийствата на невинни хора нейде по света или у нас за да предизвика патриотични чувства в нас .
tchit64

Рейтинг : 1000

16.03 2019 в 07:53 12
+ 11
- 1
И защо "изрода" ... в днешно време вибаните резн@ци постоянно убиват християни но естествено за тях никой не пише. Например в Египет р@заните избиват копти християни всеки ден. Не се сещам пак там ли беше гръмнаха някакъв автобус с деца християни - ЩО НИКОЙ ненададе вой като сега?
spirit оригиналът

Рейтинг : 14730

15.03 2019 в 21:04 11
+ 11
- 0
Не е лошо авторътКалоян Константинов да напише и еднаа дълга статия със заглавие :Да мразиш мюсюлманите в Нова Зеландия без никога да си ги срещал"