Изводът след изгонването на руските дипломати: Кремъл избра Тръмп

OFFNews 30 декември 2016 в 07:27 15589 8

Бившият вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин публикува във фейсбук своя прочит на изгонването на 35-те руски дипломати от САЩ. Според него подобна мярка няма аналог след Втората световна война и на практика показва, че САЩ смятат, че властите в Кремъл са избрали Доналд Тръмп за президент.

Ето цялата позиция на Калфин:

"Поредна серия на шпионския трилър. Нали помните, че САЩ обвиниха Русия, че се намесила в изборите за президент в полза на Тръмп? Департаментът по вътрешна сигурност и ФБР излязоха с доклад, в който обясняват, че руски хакери са проникнали в базите данни на правителствени институции, анализаторски центрове, университети, частни лица и са предизвикали публично изтичане на част от тази информация по начин, който да помогне на Тръмп. В резултат на този доклад, днес президентът Обама наложи допълнителни санкции на 4 ръководители на руски специални служби и изгони безпрецедентно много - 35 руски дипломати - от посолството във Вашингтон и консулството в Сан Франциско. Те и семействата им имат 72 часа да напуснат САЩ. Затворен е и достъпът да два офиса, руска собственост, в които се провеждали срещи на разузнаването. Руските власт вече съобщиха, че ще вземат ответни мерки. Ще наблюдаваме как ще се развие сагата, но правят впечатление няколко неща:

1.Изгонването на 35 дипломати е непознат за следвоенния период прецедент.

2. На практика американската страна твърди, че руските служби са избрали Тръмп за президент.

3. Защитата на бази от чувствителни данни и на критична инфраструктура все по-видимо се превръща в част от националната сигурност. Само че за да е ефективна, е необходима интензивно международно сътрудничество и развитие на международното право, а това са бавни процеси."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

7

Лопе де Вега

30.12 2016 в 21:23

Обамката използува шумотевицата около хакерските атаки за да подложи огромна мина под предстоящото управление на Тръмп. И той смята, че Тръмп ще хукне да се прегръща радостно с Путин и двамата ще си поделят света, та няма да се осъществи мечтата за Pax Amerikana! Истината е, че много малко хора си дават сметка за това, че и самият Тръмп не може да е сигурен отсега какво ще се наложи да прави. Има ограничения по пътя на САЩ към бъдещето, които не могат да бъдат заобиколени. Това значи, че е добре да слушаме какво говори бай Доналд, но не бива да очакваме всичко да се сбъдне 100%.

Поздрав!

11058

6

piton

30.12 2016 в 18:50

На практика Калфин твърди неща, които никой не е казал. Официалните американски власт твърдят, че руската държава (Кремъл) финансират и подкрепят компютърни (хакерски) атаки насочени към американски държавни организация, частни организации и отделни граждани. Това е установено и затова огласено. Никой не твърди, че Путин или Рассия са избрали Тръмп или нещо подобно. Калфин си подаде оставката с Параванката, но явно много го влече да изобличава американските империалисти и да им слага изявления, които няма.

Целият проблем е доста прост. Путин твърди официално, че иска добронамерени отношения, че полага усилия за партньорство и иска премахване на санкции, а неофициално финансира партии, сайтове, хакери и фирми, които да атакуват и разединяват ЕС и САЩ. После като ощипана госпожица се обяснява, че не бил той, че не било вярно. Да де, ние знаем че и избиването в Катин не е дело на руснаците, пардон в 1992 г. (след десетилетия) си признаха.Така и в Крим "зелените човечета" не бяха руски:)

7506

5

Нашите мурзилки тръгнали да обясняват....:-)

16193

4

SC

30.12 2016 в 11:28

Всички са хукнали да търсят под вола теле. А защо да няма просто обяснение: дронолюбещата бабка все още е бясна, че загуби изборите, затова е наредила на своя подчинен (понастоящем президент) да сътвори възможно повече бъркотии преди да сдаде властта.
Повърхностен егоцентризъм и властолюбие - това е. А руската дъвка просто е най-удобна в момента.

12678

1

sek.1

30.12 2016 в 08:32

Истерията на черния в последните му дни минава всякакви граници . Ако руските служби бяха в действителност толкова силни че да изберат президент на САЩ много от международните проблеми въобще нямаше да ги има . С някои условности мога да се съглася че могат до някъде да влияят на изборните процеси в България ама че те са избрали Тръмп е смешно .