Как гласува Турция на изборите

OFFNews 08 юни 2015 в 16:27 9907 2

Партията на Ердоган спечели убедително на изборите в Турция - както от гласуването в страната, така и от гласуването на турските граждани в чужбина. 

Изненада за анализаторите обаче се оказа резултатът на Демократичната народна партия, която успя да събере необходимия брой гласове, за да влезе в парламента. При гласуването в чужбина пък ДНП зае второ място с над 20% от гласовете. 

Ето и в кои области печели всяка от партиите, които влизат в турския парламент: 

Партията на справедливостта и развитието (ПСР), основана от Ердоган, спечели 40,7% от гласовете или 254 места в парламента.

С този брой места партията на Ердоган няма право да състави самостоятелно правителство – за което са необходими минимум 276 депутати от общо 550.

ПСР печели в почти цяла Турция – във вътрешността на страната, в това число и столицата Анкара, и северното и южното крайбрежия.

Това е неуспех за управлявалата в продължение на 12 години партия, която преди това имаше 327 места в парламента.

Основната опозиционна партия - Народно-републиканската партия (НРП), която обединява поддръжниците на светското развитие на Турция, спечели гласовете на 25,15% от гласувалите и съответно 125 места в парламента.

НРП печели основно в Източна Турция, с изключение на Ескишехир, Зонгулдак и Ичел, разположени съответно във вътрешността, на северното и южното крайбрежие на страната.

Трета е Партията на националистическото движение (ПНД), събрала 16,5% от гласовете или 82 места в парламента. Партията печели единствено в една област - Османие, показва схема на гласувалите по области на Hurriyet daily news.

На четвърто място се нарежда Демократичната народна партия (ДНП), за която са гласували 13% от избирателите. По този начин партията ще има 82 депутати в парламента. Партията печели в източната част на страната.

ДНП отстоява правата на кюрдското малцинство и е подкрепяна от Европа и от Вашингтон. Тя попада в парламента за първи път.

ДНП обаче се превърна в опозиция сред гласувалите в чужбина турски граждани, след като се нареди на второ място след партията на Ердоган.

ПСР спечели 49,92% от гласовете, ДНП – 20,41%, НРП – 17,03%, а ПНД – 9,24%.

Турски граждани са гласували на изборите от 54 страни. Най-голям брой са гласувалите в Германия, като 53% от тях са гласували за партията на Ердоган. ПСР печели изборите още във Франция, Холандия, Белгия, Австрия и Норвегия, както и в Арабските страни.

ДНП печели изборите във Великобритания, Италия, Канада, Япония, Швейцария, Финландия и Швеция.

НРП пък събира най-голяма част от гласовете в САЩ, Русия, Катар, Обединените Арабски емирства, Кувейт, Бахрейн, Оман, Израел.

Предстоят преговори за коалиция, за да бъде създадено правителство. Ако не се постигне някаква договорка, може да се стигне до повторни избори.

От опозицията вече обявиха категорично, че няма да се включат в една такава коалиция.

Лидерът на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели пък обяви, че партията му е готова да се коалира, при условие, че в управляващата коалиция няма да се включи партията на кюрдите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!