Как гласуваха 37 американски щата в референдуми за абортите, марихуаната и Десетте Божи заповеди

OFFNews 07 ноември 2018 в 12:46 3848 1

Снимка Pixabay

Избирателите в САЩ определиха не само нови членове в двете камари на парламента, но и дадоха своят вот в десетки местни референдуми - по темата за абортите, медицинската марихуана, минималната надница и др. Общо 37 щати заявиха волята си по социални и политически въпроси. Ето по-интересните от тях:

Абортите

В три щата - Алабама, Западна Вирджиния и Орегон, избирателите трябваше да заявят мнението си за достъпа и финансирането на абортите. Алабама и Западна Вирджиния гласуваха "за" да променят законодателството си и то вече да не защитава правото на аборт, както и да не се осигурява финансиране на такива процедури. В допълнение, Вирджиния гласува срещу покриването на разходите за аборти чрез програмата Medicaid - здравна програма, която подпомага хора с ограничени доходи да покрият част от разходите за здравни услуги.

В щата Орегон гласоподавателите отхвърлиха предложението парите на данъкоплатците да не могат да се ползват за плащане за аборти чрез публично финансирани здравноосигурителни програми.

Правосъдие

Шест щата - Флорида, Джорджия, Кентъки, Невада, Северна Каролина и Оклахома, гласуваха за нови правозащитни мерки, наричани общо "законът на Марси". Те предлагат допълнителна защита на жертвите на престъпления: да бъдат информирани за изслушванията, за освобождаването на обвиняемите, ограничителни мерки, правото да откажат отложат изслушване, ако то е по искане на обвиняемия.

Щатът Вашингтон ще промени законовия стандарт за това кога полицията има право да открие огън. Това би принудило униформените по-рядко да прибягват до употреба на огнестрелно оръжие. Те освен това ще минават на обучение за намаляване на насилието. Ще бъдат тренирани и как да се справят с хора с психически проблеми и как да оказват първа помощ.

Избирателни права

Флорида одобри поправка, която дава право на осъдени с вече излежани присъди (вкл. условни и пробации) да възстановят избирателните си права. Поправката ще даде права на около 1,5 милиона души.

Арканзас и Северна Каролина одобриха изискването гласоподавателите да показват личен документ със снимка, за да гласуват в секциите.

Марихуана

В четири щата на гласуване бяха подложени шест мерки, свързано с марихуаната.

В Мичиган бе одобрено хората над 21-годишна възраст да могат да ползват марихуана.

Щатът Мисури гласува за легализирането ѝ с медицински цели, като избирателите трябваше да решат измежду три варианта за данъка върху нея и как да бъдат похарчени постъпленията от продажните. При единия вариант се предлагаше приходите да са за ветерани, лечение на наркозависими, образование и правоохранителните органи, а данъкът да е 2%. Във втория вариант данъкът е 15%, а постъпленията са за биомедицински изследвания. В третото предложение данъкът е 4 на сто, а приходите са за здравното осигуряване на ветераните.

Надници

В Арканзас гласуваха за увеличаване на минималното почасово заплащане до 11 долара на час, като това трябва да се случи до 2021 г. Мисури гласува за увеличение до $12 на час в сила най-късно до 2023 г.

Здраве

Щатите Айдахо, Юта и Небраска гласуваха да увеличат пакета за здравно осигуряване на бедните (Medicaid), каквото бе предложението на президента Обама, и за неговото финансиране. 

Транссексуални

Щатът Масачузетс избра да запази закона си, който закриля от дискриминация на публични места транссексуалните хора.

Във Флорида забраниха гонките с кучета и хрътки. Забраната трябва да влезе в сила до 2020 г.

В Алабама над 70 на сто от гласувалите одобриха да бъде разрешено в сградите общинска и държавна собственост да могат да бъдат разлепени Десетте Божи заповеди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови