Как нарисуваха Сталин и Путин по стените на руски храм, а после ги изтриха

OFFNews
13 май 2020 в 19:38 | 6157 |3

Дни след завършването на строителството на главния храм на руските въоръжени сили образите на Сталин, Путин, министърът на отбраната Сергей Шойгу са премахнати от мозаечните пана, след като чинно бяха изрисувани там.

Храмът се намира в градчето Кубинка в Московска област и на 9 май военното ведомство съобщи, че строителството е завършило, но откриването за посетители се бави заради противоепидемичните мерки.

Образът на Сталин се появи на мозайка в храма, тъй като руският заместник-министър на отбраната Андрей Картаполов обясни, че "Йосиф Висарионович е наш върховен главнокомандващ. Той понесе основната тежест на войната, взе най-отговорните решения. Да, и той върна религията като цяло. Защо трябва да се срамуваме от него?".

Владимир Путин и Сергей Шойгу пък бяха изрисувани на една от мозайките редом до директора на ФСБ Александър Бортников и началника на Генщаба Валери Герасимов. Днес образите им са заменени с икони и ликове на свещеници.

Има и пано, посветено на окупацията на Крим, но първоначалният надпис "Крим е наш" вече е заменен с "Ние сме заедно".

Портретите бяха заменени именно заради вълната от обществено недоволство, призна пред "Открытые медиа" протойерей Леонид Калинин, председател на художествения съвет по изграждането на храма.

Само преди седмици той настояваше, че образите на Сталин и Путин трябва да останат по стените на храма, защото това е "историята на нашата страна".

Строителството на храма струваше около шест милиарда рубли. По офциални данни половината от тази сума идва от дарения, а останалото - от  властите на Москва и Московска област.

Препоръчани материали
Рабиндранат Тагор

Рейтинг : 1000

14.05 2020 в 06:54 3
+ 2
- 0
Слева молот, справа серп
Это наш советский герб.
Хочешь жни, хочешь куй -
Все равно получишь х...!
recycle bin

Рейтинг : 1114

13.05 2020 в 23:34 2
+ 2
- 0
За родину, за Сталина!
За проститутки и Гагарина!
бачкатор

Рейтинг : 800

13.05 2020 в 20:36 1
+ 2
- 0
Като оня виц.

-От благодарност да го обявим за светец!
-Ама за да стане светец трябва да е мъртъв.
-Да то убием!!