Какво разкриват записките на бившия шеф на ФБР от срещите му с Тръмп

Според Коми Путин казал на Тръмп, че руските проститутки били най-красивите

OFFNews 20 април 2018 в 14:06 4220 1

Личните бележки на бившия директор на ФБР Джеймс Коми от срещите му с Доналд Тръмп бяха публикувани от Министерството на правосъдието на САЩ.

Записките са от разговори на Коми с Тръмп и са включени в излязлата наскоро негова книга. 

Записките включват 15 страници, в които се говори за седем срещи между Коми и Тръмп в месеците преди шефът на ФБР да бъде уволнен през май 2017 г., пише "Файненшъл таймс". 

Според записките двамата няколко пъти са обсъждали доклада на службите, в който се твърди, че Русия разполага с компрометиращи записи от прекарана от Тръмп вечер с проститутки в Москва.

Коми описва още как Тръмп разказал за свой разговор с руския президент Владимир Путин, който го уверил, че "в Русия имаме най-красивите проститутки в света".

В няколко от разговорите Тръмп отричал да е използвал услугите на проститутки по време на посещение в Русия през 2013 г. Той обаче изразил тревогата си от дори най-малката вероятност жена му да реши, че това е истина. 

В бележките си Коми казва още, че Тръмп неколкократно е повдигал въпроса за изтичането на вътрешна информация от Белия дом и службите за сигурност към медиите, като е настоял да се открие източникът на тази информация. 

Джеймс Коми разказва и за среща с Тръмп през януари 2017 г. в Тръмп тауър, малко преди встъпването в длъжност на Тръмп. На срещата присъствали избраният за вицепрезидент Майкъл Пенс, шефът на администрацията на Белия дом Райнс Прибас, който по-късно беше уволнен, и прессекретарят на Белия дом Шон Спайсер, също уволнен по-късно. 

Коми обяснява с какво безразличие цялата група се отнасяла към въпроса за намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. "Те по-скоро обсъждаха как да представят данните за това така, че да извлекат максимална политическа изгода", посочва Коми. 

Един от разговорите, които Коми е документирал, пък показва как Тръмп е поискал одобрението на директора на ФБР за една от предизборните си позиции.

По време на кампанията си Тръмп намекна, че "САЩ е не по-малко виновна за Русия, когато става дума за убийства".

"Отговорът ми беше добър, нали?", пита новоизбраният президент. Аз отвърнах, че отговорът е добър, с изключение на частта за убийците. Защото ние не сме такъв тип убийци, какъвто е Путин", пише в бележките си Коми и допълва: "Когато казах това, президентът замълча продължително. Не знам как да го тълкувам, но явно забеляза, че го критикувам директно".

Информацията в бележките на Джеймс Коми бяха коментирани от говорителя на Путин Дмитрий Песков. 

Той отрече Тръмп и Путин да са си говорили за проститутки. 

"Не. Ако това пише в книгата, поне тази част не съответства на действителността. Президентът Путин не би могъл да каже нещо такова и не е казвал нещо такова на Тръмп, още повече че двамата не са си общували нито веднъж, преди Тръмп да стане президент", посочи Песков, цитиран от РИА Новости. 

"Що се отнася за останалата част от книгата, не се наемам да я съдя. Не съм я чел", допълни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

21.04 2018 в 02:23

Бе, тоя човек знае ли поне бегло руски? Или се хваща за думите, и го играе на буквализъм?
А то утре и него по същия начин ще го опандизят за 300 години, понеже очевидно е от Коми АССР, щом е Коми. И по възрастта подхожда - явно е роден в СССР.