Канада ще търси справедливост за жертвите на сваления украински самолет

OFFNews 13 януари 2020 в 09:28 1648 0

Канадският премиер Джъстин Трюдо обеща да търси справедливост за жертвите и отговорност от виновните за свалянето на украински пътнически самолет в Иран, при което загинаха всички 176 души на борда, сред които десетки граждани на Канада, предаде БТА.

"Няма да спрем, докато бъде въздадена справедливост", обяви Трюдо пред 1700 души на бдение в баскетболна зала към университета в Едмънтън - град, в който са живеели 13 от 57-те загинали при падането на самолета канадци.

Видимо развълнуван, канадският премиер се обърна към семействата на жертвите, че не са сами. "Цялата страна е с вас, тази вечер, утре и през годините занапред", подчерта той.

След като първоначално отричаше, Иран призна, че е свалил по погрешка украинския самолет в сряда рано сутринта - броени часове след като нанесе ракетни удари по военни бази в Ирак с американски войници. Повечето от загиналите канадци са били от ирански произход.
Трюдо поиска Канада да участва в разследването на свалянето на самолета.

По-рано вчера около 2000 души се събраха в университетска аудитория в Торонто, за да отдадат почит на жертвите.

"Нищо никога няма да замени тези преждевременно прекъснати блестящи животи. Винаги ще носим тези белези", каза, ридаейки, канадският вицепремиер Кристия Фрийланд.

Иран междувременно е издал визи на осем канадски служители, които да се включат в разследването на свалянето на самолета. Очаква се повечето от хората от екипа да пристигнат в Техеран още днес, съобщи канадският министър на външните работи Франсоа-Филип Шампан, цитиран от Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови