Карлес Пучдемон е отведен в затвор в Северна Германия

OFFNews 25 март 2018 в 18:56 4101 1

Карлес Пучдемон е отведен в затвор в Северна Германия

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон е отведен в затвор в северногерманския град Ноймюнстер, след като бе задържан въз основа на европейска заповед за арест при влизането му на германска територия от Дания, съобщава БНТ, като цитира Асошиейтед прес.

Снимки на агенция ДПА показаха микробус със затъмнени стъкла, с който се предполага, че Пучдемон е пристигнал в затвора днес следобед.

Полицията в северната германска провинция Шлезвиг-Холщайн съобщи, че каталунският политик е бил задържан близо до магистрала А7, по която се влиза от Дания в Германия. Адвокатът му уточни, че той е пътувал към Белгия, където пребивава, откакто напусна Испания след неуспешния опит на неговото правителство да обяви независимост на Каталуния.

Германски съд вероятно до утре ще реши дали Пучдемон да остане в ареста до решението по искането за екстрадицията му, заяви Ралф Дьопер, заместник-прокурор на провинцията в Шлезвиг, който е на 60 км от Ноймюнстер.

Испания потвърди, че нейните разузнавателни и полицейски служби са работили съвместно с германската полиция за организирането на задържането на бившия каталунски лидер. Представител на испанската полиция, пожелал анонимност, заяви пред Асошиейтед прес, че испанският Национален център за разузнаване и полицейски агенти от неговия отдел за международно сътрудничество са помогнали на германската полиция да арестува Пучдемон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови