Карлос Гон избягал от домашния арест в Япония посред бял ден пред камери, които явно никой не гледал

OFFNews 05 януари 2020 в 13:02 2983 0

Снимка EPA, архив

Карлос Гон е избягал от домашния арест в Япония, напускайки дома си посред бял ден и несмущаван от камерите, които явно никой в този момент не е гледал.

Това става ясно от видео, за което източници от разследването разказват пред японския тв оператор NHK. То показва как Гон напуска дома си в Токио сам по обяд в неделя, 29 декември. Инсталирането на камери е било част от условията за домашния арест, но не е ясно дали те постоянно са били наблюдавани - допълва NHK.

Бившият шеф на Nissan бе под домашен арест в Япония, очаквайки дело за корупция в Япония през април, когато изненадващо се появи в родния Ливан за новогодишните тържества и обяви, че е избягал, но не от правосъдие, а от несправедливост. Бягството озадачи света - никой не знаеше как точно е станало, появи се дори версията, че Гон е бил изнесен в калъф от музикален инструмент след парти в дома му. Тази версия бе опровергана.

Впоследствие турска частна авиокомпания обяви, че служител - измамник е помогнал на бившия шеф на Nissan Карлос Гон да избяга от домашния си арест в Япония, използвайки неин самолет.

Гон избягал от Япония през Турция и се озовал в Ливан в навечерието на 2020 г. Смята се, че е летял от японския град Осака до Истанбул и оттам - до Бейрут, Ливан. След като пристигането му в Турция става известно, седем души са били арестувани във връзка с бягството - четирима пилоти, мениджър в карго компания и двама работещи на летище.

Авиокомпанията MNG твърди, че един от служителите ѝ фалшифицирал записи и организирал два полета за Гон по различни имена за пътника. MNG е внесла жалба срещу служителя си, обвинявайки го в криминално деяние. Разследваният служител признал, че е фалшифицирал записи и че е действал зад гърба на шефовете си.

Гон има бразилско, френско и ливанско гражданство. Той живееше при строги ограничения в Япония. Когато се появи в Ливан собственият му адвокат в Япония казва, че "онемял". Самият Гон твърди, че е избягал не от правосъдие, а от несправедливост.

В петък MNG обяви, че внася жалба с обвинения в криминално престъпление в Турция заради "незаконна употреба на неин самолет".

Компанията разполага с два частни самолета - единият лети от Дубай до Истанбул през Осака, а другият - от Истанбул до Бейрут.

65-годишният Гон остава в Ливан. Страната няма споразумение за екстрадиция с Япония. Интерпол издирва бившия шеф на Nissan с червена бюлетина.

След дни мълчание Япония обяви, че бягството е "неоправдано" и се смята, че той е напуснал страната с незаконни методи. Изявлението дойде от японското правосъдно министерство в неделя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови