Кървава 70-а годишнина от основаването на Израел: 52-ма са убити, 1200 - ранени (обновена)

Днес САЩ премести посолството си от Тел Авив в Йерусалим. Официалното признаване на светия град за столица на Израел разпали гнева на мюсюлманския свят

OFFNews 14 май 2018 в 14:00 11910 1

Снимка AFP

Ожесточени сблъсъци избухнаха по границата на Ивицата Газа часове, преди откриването на американското посолство в Йерусалим.

Съгласно решение на президента Доналд Тръмп от 6 декември 2017 г. мисията се прехвърля от Тел Авив в Йерусалим – стъпка, с която светият за три религии град бе признат от САЩ за столица на Израел. Това  предизвика гнева на палестинците, за които столицата е Източен Йерусалим, и на мюсюлманския свят. Турция, в противовес, обяви, че мести посолството си в Източен Йерусалим.

Днешният исторически ден, в който се навършват 70 години от основаването на държавата Израел (1948 г.), бе съпътстван с кръвопролития.

AFP/Mahmud Hams

Множество палестинци се събраха край оградата в Ивицата Газа и започнаха да мятат камъни, за да я повредят. От другата ѝ страна започна стрелба от израелските снайперисти. По данни на израелската армия в протестите са се включили общо 35 000 палестинци, а войниците ѝ са действали съгласно установените процедури. 

В резултат на сблъсъка досега са загинали 52 палестинци, по информация на палестинското здравно министерство, цитирана от CNN и AFP. Стотици са ранени. Би Би Си съобщава, че броят на пострадалите надхвърля 1200.

Няма пострадали от израелска страна. Властите в Израел съобщават само за трима убити палестинци, опитали се да поставят взривни устройства близо до зоната за сигурност в Рафа.

"Амнести интернешънъл" осъди използването на сила от страна на Израел срещу протестиращите. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също изрази безпокойството си от големия брой убити хора.

Церемонията

Днес е велик ден за Израел, заяви американският президент Тръмп във видеообръщение, което бе излъчено по време на церемонията по откриването на посолството на САЩ в Йерусалим.

Той не присъства, но изпрати там дъщеря си Иванка Тръмп, своя зет и съветник Джаред Къшнър, Стивън Мнучин, финансов министър, държавния секретар Джон Съливан и др.

Целият политически и военен елит на Израел също бе там, начело с министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Церемонията започна в 16 ч. с изпълнение на химна на САЩ, последвано от реч на американския посланик Дейвид Фридман. Изминаха 23 дълги години, но днес ние изпълняваме обещанието си към израелския народ, каза той.

"САЩ най-накрая направиха следващата стъпка, стъпка дълго обсъждана, за която са отправяни молитви през всичките тези години.

Днес отваряме посолството на САЩ в Йерусалим, Израел. Отново САЩ водят по пътя, като първата нация, която прави това. Толкова много хора са работили усърдно за това толкова много време, за да дойде този ден. Всички те заслужават нашата благодарност.

Но не правете грешка – днешното историческо събитие се дължи на видението, смелостта и моралната чистота на една личност, към която ние имаме огромен, вечен дълг на признателност – президентът Доналд Тръмп", заяви той, след което отправи молитва към Христос.

След още поздравителни адреси бе излъчена и речта на Тръмп.

„САЩ винаги ще бъдат голям приятел на Израел и партньор в каузата за постигане на свобода и мир. Желаем успех на посланик Фридман, който поема управлението в това красиво посолство в Йерусалим и протягаме ръка на приятелство към Израел, палестинците и всички техни съседи. Нека има мир! Бог да благослови това посолство! Бог да благослови всички тук, да благослови и Съединените американски щати“, казва Тръмп в обръщението президентът.

По време на церемонията дойде и поздравление от него чрез Туитър:

След кратко поздравление от Иванка Тръмп церемонията продължи с изпълнение на песента Hallelujah на Ленард Коен.

Когато Джаред Къшнър взе думата, обяви, че откриването на посолството в светия град е признание на истината – че Йерусалим е столицата на Израел.

„САЩ правят това, което е правилно“, подчерта Кушнер и посочи, че когато президентът Тръмп обещае нещо, го изпълнява.

Той постави във фокуса на вниманието и ядреното споразумение с Иран, от което САЩ се оттеглиха по волята на Тръм миналия вторник. То е „опасно, спорно, с недостатъци“, заяви Кушнер посред аплодисментите на публиката.

Агресията на Иран заплашва региона и целия свят, смята той.

„Тези, които провокират насилие, са част от проблема, не част от решението“, каза Къшнър във връзка с протестите на палестинците днес.

Бог да ви благослови, Бог да благослови Израел, Бог да благослови Съединените американски щати, завърши Къшнър, който е от семейство на оцелели от Холокоста евреи.

"Нямаме по-голям приятел на Израел в света. Благодарим ви!", каза министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху, който говори след американския зет и съветник и нарече днешния ден "славен".

"Благодаря Ви, президент Тръмп, за смелостта да изпълните обещанието си!"

Церемонията приключи с песен, след общо около час и 20-ина минути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови