Кашмир под блокада: няма телефони и интернет, местни водачи са арестувани. Десетки хиляди военни са по улиците

OFFNews 06 август 2019 в 13:14 5146 1

Снимка Twitter

Кашмир и Джаму е в състояние на блокада ден след като Индия обяви отнемането на специалния статут, който му даваше значителна автономия, включително собствени конституция, знаме и независимост по всички въпроси без външните работи, отбраната и комуникациите.

От неделя вечерта в администрирания от Индия щат са прекъснати телефонните връзки, няма интернет, десетки хиляди военни патрулират по улиците, предава Би Би Си. Местни лидери са арестувани. Всичко това е извършено в очакването за бурни протести в отговор на отнемането на статута, гарантиран сега от конституцията на страната.

Претенции за целия хималайският регион Кашмир имат както Индия, така и Пакистан, но и двете страни контролират само части от него. За разделения от 1947 г. Кашмир са водени не една и две кръвопролитни битки, довели до смъртта на хиляди души.

"Никой не знае какво се случва в други части на щата - не можем да говорим помежду си. Хората са притеснени - те не знаят какво се случва, не знаят и какво ще се случи", казва кореспондентът на Би Би Си, който е в град Сринагар.

Жители на Кашмир, които се намират в други части на страната, казват, че не могат да се свържат с близките си и че са уплашени. Студент в университет в Делхи казва пред в. Indian Express, че безуспешно се е опитвал да се свърже с местното полицейско управление, за да попита за семейството си.

Отнемането на статута, обявено от министър в парламента вчера, се дискутира в долната камара в момента. Горната камара на парламента вече одобри отмяната на чл. 370 от конституцията, който дава специалния статут на Кашмир.

Кашмир е сред най-милитаризираните зони в света, а новите събития са довели и до искане към туристите да напуснат. Училища и колежи са затворени.

Опасявайки се от най-лошото, местни жители се запасяват с хранителни продукти с дълъг срок на годност, пише Би Би Си.

В контекста на прекъснатите комуникационни канали на полицаите са раздадени сателитни телефони.

В неделя двама бивши министри бяха поставени под домашен арест.

В района са изпратени допълнителни войски, които патрулират по улиците.

Няма яснота кога комуникациите ще бъдат възстановени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

1

Victimized

06.08 2019 в 14:33

Китай също имат претенции към най северните части, така, че нещата там хич не са розови. Като прибавиш, че и трите страни имат ядрени оръжия и, че САЩ имат бизнес интереси както в Индия така и в Пакистан всичко отива към много заплетен конфликт.