Каталунският парламент обжалва отнемането на автономността на областта

OFFNews 09 януари 2018 в 15:39 2326 0

Каталунският парламент обжалва пред испанския Конституционен съд решението на испанското правителство да отнеме автономността на Каталуния. 

Решението за обжалването е било взето миналия месец с гласовете на депутатите от просепаратистките партии. Против са гласували представителите на центристката партия "Граждани", на социалистите и на Народната партия, съобщи днес каталунският парламент в Туитър, цитиран от ТАСС и БТА. 

Каталунският парламент обяви независимостта на Каталуния в края на октомври миналата година. Веднага след това Мадрид задейства чл. 155 от конституцията, с което отне автономността на Каталуния, а Конституционният съд на Испания обяви декларацията за независимост за недействителна. 

След задействането на чл. 155 от конституцията испанският премиер Мариано Рахой разпусна каталунския парламент, уволни регионалното правителство и насрочи предсрочни избори. 

Новите избори се проведоха на 21 декември, като юнионистка партия получи най-много гласове, но сепаратистките партии запазиха крехко мнозинство в регионалния парламент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!