Като на кино: Измамник се представял за френски министър две години с помощта на маска, за да открадне 80 млн. евро

OFFNews 22 юни 2019 в 19:10 7576 0

Снимка BBC

Мнимият министър

Измамник се е представял за френския министър Жан-Ив льо Дриан в продължение на две години, за да открадне 80 млн. евро, съобщи Би Би Си. 

Измамата продължила две години, като започнала в края на 2015 г. По това време Льо Дриан е министър на отбраната. 

Измамата станала възможна благодарение на силиконова маска, с която измамникът успял да заблуди десетки хора да дарят пари за откуп за журналисти, които уж били отвлечени от ислямисти в Близкия изток.  

Той обяснявал, че тъй като Франция официално не плаща откупи на похитители, парите трябва да бъдат преведени в китайска банка и уверил, че преводите не могат да бъдат проследени. 

Схемата обаче започвала с разговор по телефона - с богаташите се свързвал човек, твърдящ, че е специалният съветник на Льо Дриан Жан-Клод Мале, като обещавал да ги свърже с министъра.

Първоначално разговорите между мнимия министър и жертвите ставала също по телефона, но след това измамата започнала да включва видео разговори по Skype. 

Така мъжът, представял се за министъра, трябвало да изглежда като него, което станало възможно благодарение на силиконова маска, но и да имитира успешно гласа и маниерите му. 

Освен това видео разговорите се провеждали от пълно копие на кабинета на министъра. За да се намали възможността за провал пък, видео разговорите винаги били кратки, а връзката била лоша. 

Измамниците успели да съберат 80 млн. евро, като повече от половината дошли от неназован турски бизнесмен. Не се знае точно колко още са били заблудени. Според адвоката на Льо Дриан, който в момента е външен министър, измамниците се свързвали с изпълнителни директори на големи компании и държавни глави от целия свят с искания за огромни суми пари.

Истинският Жан-Ив льо Дриан

Не всички потърсени обаче се хванали на измамата. Ги Петрус Линяк, от богатата фамилия Петрус, която се занимава с производство на вино, разказва, че мъжът с маската действително е приличал много на министъра.

"Той искаше помощта ми в служба на родината! Това е плашещо, защото може би, ако беше поискал по-малко пари, можеше и да кажа да", разказва Петрус.

На въдицата не се хванал и сенегалският лидер Маки Сол. В този случай обаче измамниците допуснали грешка - фалшивият Льо Дриан започнал да говори на президента на Сенегал на "Вие", а всъщност двамата си говорили на "ти", защото се познавали много добре.

Френските власти все още издирват виновните, като на този етап дори не се знае дали става въпрос за един или няколко измамници.

Остава неясно и защо са избрали да използват самоличността на Жан-Ив льо Дриан. Предположението е, че са избрали именно него, защото като министър на отбраната той може да бъде отговорен за исканията за откупи. 

В центъра на разследването е осъжданият френско-израелски измамник Жилбер Шикли. Той сега е в затвор в Париж, след като беше екстрадиран от Украйна заради обвинение в измама и кражба на самоличност.

Докато Шикли е в затвора обаче, в началото на тази година в посолствата се появява информация, че мним Льо Дриан се опитва да получи пари от влиятелни приятели на Франция. 

През февруари трима френско-израелски граждани са арестувани край Тел Авив.

Засега обажданията на фалшивия Жан-Ив льо Дриан са спрели. На дневен ред обаче остава въпросът колко хора точно са замесени в схемата и колко хора са обучени да се представят за френския министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови