Кибер полицията в Чехия предупреди, че ТикТок носи риск за сигурността

OFFNews 08 март 2023 в 18:23 1018 0

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Чешката служба е поредната в Западна Европа, която предупреждава за рисковете за сигурността, които крие използването на ТикТок.

Чешката служба, наблюдаваща киберсигурността, предупреди днес за използването на ТикТок, присъединявайки се към увеличаващия се брой западни служби, които смятат, че приложението за притежаваната от Китай социална мрежа, представлява риск за сигурността, предаде Ройтерс.

Агенция НУКИБ (NUKIB) препоръча ТикТок да не се инсталира на телефони, чиито собственици имат достъп до ключова или друга инфраструктура от голяма важност.

„Агенцията е загрижена във връзка с потенциални заплахи за сигурността, идващи от потребителите на ТикТок, предимно заради количеството на данните на потребителя, което приложението събира, както и заради начина, по който данните се управляват, казва НУКИБ.

„Събирането на толкова мащабно количество данни предизвиква загриженост поради правната и политическата среда в Китайската Народна Република (КНР), като се има предвид, че БайтДенс (ByteDance), компанията, която разработва и администрира ТикТок, попада под юрисдикцията на КНР.

НИКУБ също така препоръчва политици и служители да избягват използването на ТикТок, и посочи, че широката аудитория трябва да прецени дали да използва приложението, особено при споделяне на съдържание.

ТикТок не отговори на искането за коментар. "БайтДенс" каза по-рано, че безпокойствата във връзка с приложението са подтиквани от дезинформация, и отрече то да се използва за шпиониране. Пекин многократно е отричал да има намерения са използва приложението за шпионаж.

Няколко държави предприеха стъпки за ограничаване използването на приложението. Миналия месец САЩ поставиха срок от 30 дни то да се изтрие от всички устройства и системи на федералните служби.

Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на Европа забраниха на персонала си да използва приложението от телефоните си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови