Киев иска международен екип за самолетната катастрофа, София подкрепя това, САЩ удрят Иран с нови санкции

OFFNews 10 януари 2020 в 20:06 3822 0

Снимка АА

Украинският президент Володимир Зеленски призова днес всички международни партньори, предимно правителствата на САЩ, Канада и Великобритания, да предоставят всички данни и доказателства, отнасящи се до катастрофата, на разположение на комисията за разследването на причините, съобщи „Коммерсантъ“. Това той написа в страницата си във Фейсбук и и уточни, че целта на Киев е да се установи безспорната истина.

Външният министър на Украйна Вадим Пристайко заяви, че е необходимо да се сформира международна комисия, която да разследва причините за инцидента с Боинг 737 до Техеран, при който загинаха всички 176 пасажери. Той допълни, че Иран е предоставил на украинските експерти достъп до черните кутии и останките от самолета, както и до диспечерските записи от центъра за управление на полетите на летище Техеран и пилотите.

Освен това са събрани ДНК-проби от всички роднини на жертвите. Тази вечер в конферентна връзка с външните министри на страните, чиито пътници загинаха при катастрофата, Пристайко се надява да бъде договорен международен механизъм, в който всяка държава ще бъде представена, за да има абсолютно справедливо разследване.

България подкрепя искането за международно разследване на самолетната катастрофа в Иран, заяви днес в Брюксел българският външен министър Екатерина Захариева. По отношение на инцидента с украинския пътнически самолет в Иран, при която на 8 януари загинаха 176 души, България смята, че е много важно, каквито и сигнали има от Иран - да бъде извършено независимо разследване и да бъде даден достъп на експерти от държавите, които имат най-много жертви в самолетната катастрофа. „Това ще позволи изясняване на истината и премахване на всякакви спекулации по случая", коментира Екатерина Захариева, цитирана от пресслужбата на дипломатическото ведомство.

България настоява за успокояване на напрежението след последните събития, свързани с Ирак и Иран, за запазване на Глобалната коалиция за борба с ДАЕШ /Ислямска държава/ в Ирак и на обучителната мисия на НАТО там. Страната ни подкрепя и по-голяма роля на Европейския съюз в региона.

Тази позиция Захариева изрази по време на първия за 2020 г. Съвет „Външни работи" в Брюксел. Той бе свикан извънредно заради последните събития в Ирак и региона. Външните министри бяха запознати с развитието на ситуацията от Върховния представител на ЕС по външни работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

САЩ смятат, че украинският самолет, който се разби след излитането си от Техеран, вероятно е бил свален от иранска ракета. Това заяви днес държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от световните агенции, съобщи БТА.

"Ние смятаме, че този самолет вероятно е бил свален от иранска ракета", каза Помпейо на съвместна пресконференция с американския министър на финансите Стивън Мнучин. Той допълни, че САЩ ще оставят разследването да се води, преди да направят окончателни изводи.

Иранският генерал Касем Сюлеймани, убит при американски въздушен удар в Ирак, е планирал атаки срещу посолства на САЩ, заяви още Помпейо, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Той уточни, че Сюлеймани е планирал непосредствени нападения срещу американска инфраструктура, включително посолства, военни бази и други съоръжения в Близкия изток.

САЩ въведоха днес нови санкции срещу Иран в отговор на иранските ракетни удари по бази в Ирак, в които е имало американски военнослужещи, заяви министърът на финансите Стивън Мнучин.

Ограниченията са насочени срещу 8 високопоставени представители на режима в Техеран, които са работили за постигане на иранските цели за дестабилизация. Санкционирани са и големи стоманопроизводители, производители на алуминий, мед и желязо в Иран. Сред санкционираните 17 производители и компании, има и мрежа от три юридически лица, базирани в Китай и на Сейшелските острови, и един кораб, използван при покупката, продажбата и трансфера на ирански метали. Сред тях са и компании, участващи в доставката на компоненти на ирански производители на метали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови