Ким Чен-ун към президента на Южна Корея: Ние сме една кръв, няма защо да се бием

OFFNews 27 април 2018 в 15:33 7029 0

Снимка Reuters

"Няма причина да се бием помежду си - ние сме една нация". Това заяви севернокорейският лидер Ким Чен-ун на южнокорейския президент Мун Дже-ин по време на втория кръг от преговорите между двете Кореи, които се провеждат в граничното село Панминчжон.

"Отне ни доста време, докато двете Кореи се съберат и си стиснат ръце. Дълго чакахме този момент. Докато стоя тук днес, мога да видя, че Южна и Северна Корея са един народ, една кръв - те не могат да бъдат разделени", каза Ким Чен-ун, цитиран от БТА

Двамата се съгласиха да направят Корейския полуостров свободен от ядрени оръжия, макар че не представиха някакви нови конкретни мерки за постигане на тази цел.

Те постигнаха съгласие да спрат всички враждебни действия по суша, море и въздух, които могат да предизвикат военно напрежение и сблъсъци. 

Ким и Мун обявиха, че двете страни ще прекратят от 1 май излъчването на пропаганда една срещу друга по високоговорители по границата и ще премахнат използваното за това оборудване. Те също така се съгласиха да спрат да пускат пропагандни листовки през границата.

Двамата се разбраха още да предприемат стъпки за ограничаване на сравнително честите сблъсъци край западната им морска граница, определяйки района като "мирна зона" и гарантирайки безопасност за рибарите от двете държави.

Двете страни се съгласиха да открият постоянно комуникационно бюро в севернокорейския град Кесон и да възобновят временното събиране на роднини, разделени от Корейската война.

Постигнато беше и споразумение Мун да посети Пхенян през есента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови