Кьовеши е фаворитът на бюджетната комисия в ЕП за европейски главен прокурор

OFFNews 26 февруари 2019 в 22:25 4449 0

Комисията за контрол на бюджета в Европейския парламент съобщи тази вечер, че нейният фаворит за поста на европейски главен прокурор е Лаура Кьовеши.

Днес евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и от Комисията за контрол на бюджета изслушаха тримата кандидати за поста: германеца Андрес Ритер, французинът Жан-Франсоа Бонер и румънката Лаура Кьовеши. 

Вотът в бюджетната комисия е бил следният: 12 гласа за Кьовеши, 11 - за Бонер, 1 - за Ритер, съобщи евродепутатът Зигфрид Мурешан.

Утре ще стане ясно кой е фаворитът на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, а нейното решение определя водещия кандидат на Европарламента за европейски главен прокурор.

След това ръководството на ЕП трябва да прецени дали да подложи окончателното решение на гласуване в пленарната зала.

При днешното си изслушване Лаура Кьовеши трябваше повече да обяснява обстановката около уволнението й и последвалите обвинения, отколкото виждането си за развитието на прокуратурата на ЕС, съобщава БТА.

Тя отчете, че като ръководител на специализираната румънска прокуратура е водила разследвания, довели до отнемането на имущество за над два милиарда евро.

Кьовеши отрече да е получавала награди от ЦРУ - отличията й са от други служби за сигурност на САЩ и са свързани със защитата на американски граждани, с борбата с фалшифицирането на щатския долар и с киберпрестъпления.

Не съм получавала гражданство на САЩ, това са лъжи, каза още Кьовеши.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови