Китай и Русия подкрепиха Мадуро и предупредиха САЩ да не се месят

OFFNews
24 януари 2019 в 14:32 | 11512 |8

Президентът социалист на Венецуела Николас Мадуро получи подкрепата на ключови съюзници, водени от Русия и Китай, след като вчера председателят на парламента в страната Хуан Гуайдо се обяви за временен президент и положи клетва.

Той бе признат от САЩ, в отговор на което Мадуро прекрати дипломатическите отношения между двете страни и постави 72-часов ултиматум на американските дипломати да напуснат. Социалистът определя станалото като опит за преврат, воден от Вашингтон.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също категорично заяви подкрепа за "демократичните сили". Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурността Федерика Могерини заяви от името на 28-те страни членки на ЕС, че "не може да се пренебрегва" гласът на венецуелския народ и призова за "свободни и справедливи избори", предава AFP. 

"Народът на Венецуела масово призова за демокрация и за възможност свободно да определя собствената си съдба. Този глас не може да бъде пренебрегнат. ЕС горещо препоръчва незабавно да се започне политически процес, който да доведе до свободни и справедливи избори в съответствие с конституционния ред", се казва в изявлението ѝ.

ЕС и неговите страни членки „са готови да подкрепят възстановяването на демокрацията и управлението на закона във Венецуела чрез мирен политически процес в съответствие с венецуелската конституция, заявява Могерини.

Армията във Венецуела обаче остава твърдо зад Мадуро и отговори на протестите на опозицията по улиците на Венецуела с 14 трупа.

Подкрепа за Мадуро заяви Турция чрез президента Реджеп Таийп Ердоган.

След американската позиция днес Русия и Китай предупреждават САЩ да не се месят във вътрешните работи на Венецуела, като подкрепят опита на опозиционния лидер Хуан Гуайдо да поведе страната.

Русия излезе с остра декларация в подкрепа на правителството на Мадуро, в която пише, че американска военна намеса във Венецуела би била "катастрофална", съобщава "Гардиън".

"Отново предупреждаваме срещу това. Смятаме, че това би бил катастрофален сценарий, който ще разклати из основи модела за развитие, който наблюдаваме в региона на Латинска Америка", пише зам. външният министър на Русия Сергей Рябков в изявление, публикувано от руското Министерство на външните работи. Той заявява още, че Русия "подкрепя стратегическия ни партньор, приятелска Венецуела, и ще продължи да я подкрепя".

"Президентът на Венецуела Никола Мадуро е законният президент на републиката", подчерта прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков. Говорителят на президента Владимир Путин допълни, че Русия счита за незаконен "опитът за узурпиране на властта" от страна на опозицията.

Засега Венецуела не се е обръщала за помощ към Руската федерация.

Русия е важен източник на финансова помощ за венецуелското правителство, осигурявайки му милиарди долари, включително като предплащане за бъдещи доставки на петрол. Венецуела е страната с най-богати залежи на черно злато в света.

Русия заявява и готовност да посредничи между властта и опозицията в страната.

Китай обяви, че подкрепя усилията на правителството във Венецуела да запази суверенитета, независимостта и стабилността си.

"Китай подкрепя усилията, направени от венецуелското правителство да запази суверенитета на страната, независимостта и стабилността ѝ", заяви говорителка на Министерството на външните работи на страната на редовен брифинг в Пекин.

"Бих искала да подчертая, че външни санкции или намеса обикновено усложняват ситуацията и не помагат да се разрешат текущите проблеми."

Венецуела е един от най-близките съюзници на Пекин в Латинска Америка. Китай е най-големият кредитор на Венецуела. Към 2017 г. заемите, дадени от Китай на Венецуела са в размер на 38 милиарда паунда. Ударът, който неминуемо ще засегне икономиката, поражда опасения, че държавни активи могат да попаднат в китайски ръце.

В интерес на Пекин е да подкрепя Мадуро, тъй като новото правителство може да откаже да си плаща дълговете на Китай.

Мексико призова да демократичен преход и увери, че ще се придържа към конституционния си принцип за ненамеса.

Страната се присъедини към Уругвай, която признава Мадуро и призовава за преговори между правителството и опозицията в опит за намиране на мирно решение.

Иран осъди събитията във Венецуела, заявявайки, че действията на опозицията за опит за преврат и незаконно превземане на властта.

Куба изрази подкрепа за Мадуро. Признавайки Гуайдо за временен президент, Доналд Тръмп "ръководи държавен преврат", е позицията на страната.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че са необходими разговори във Венецуела, за да се избегне опасността спиралата на политическата криза да извади ситуацията от контрол.

"Надяваме се, че диалогът е възможен и че можем да избегнем ескалация, която би довела до конфликт, който би бил катастрофален за народа на Венецуела и региона", каза той на Световния икономически форум в Давос.

"Суверенните правителства имат възможността да решават каквото искат. Това, което ни тревожи при ситуацията във Венецуела е страданието на хората там."

Приблизително 2.3 милиона души са избягали от страната от 2015 г. насам, по данни на ООН. Международният валутен фонд прогнозира, че инфлацията ще достигне 10 млн. процента тази година.

Препоръчани материали
Доктор Га

Рейтинг : -121

25.01 2019 в 14:17 8
+ 0
- 10
Бягай при някой да ти нарисува това, което се опитах да обясня като на идиот. То се е видяло!
El Commandante

Рейтинг : 66838

25.01 2019 в 11:30 7
+ 10
- 0
Добре бе, ТОЛКО ли е трудно да напишеш в гугъл две думи: Роснефт, Венецуела?

Доктор Га

Рейтинг : -121

25.01 2019 в 10:17 6
+ 0
- 0
https://www.eia.gov/beta/international/analysis.php?iso=VEN
Доктор Га

Рейтинг : -121

25.01 2019 в 10:16 5
+ 0
- 10
Команданте,

Я прочети тая статийка тук и спри да се излагаш като кифладжия с интелекта си на квартален разбирач. Да обясня като за идиот: Венецуела има едни от най-големите (ако не и най-големите) запаси от нефт в света. А е на 12-то място. И добивът й става все по-слаб заради управлението на тоя соц-некадърник Мадуро. За Рашка, която е световен играч в добива на петрол, това е добре дошло. Но ако когнитивните ти способности не достигат да разбереш дори едно такова простичко обяснение, остава единствено да помолиш някой да ти го нарисува. Тогава белким вденеш. :D
sottozero

Рейтинг : 20943

24.01 2019 в 21:35 4
+ 20
- 0

Аре да се бием руснаци на американци тука
ордер

Рейтинг : 11250

24.01 2019 в 19:56 3
+ 38
- 0
"Венецуела е страната с най-богати залежи на черно злато в света."

Ами тук е ключа и мерака на ФАЩ и Дончо....
Тия замирише ли им на нефт налитат кат муха на лай.но!!!!
El Commandante

Рейтинг : 66838

24.01 2019 в 17:22 2
+ 38
- 1
Хахаххх Д-р Га, защо като си тъп искаш да го покажеш на всички?

Ми провери колко от сегашните петролни полета там се държат от Мадър Раша. белким ти светне, тъпак.....
Доктор Га

Рейтинг : -121

24.01 2019 в 15:06 1
+ 2
- 48
"Смятаме, че това би бил катастрофален сценарий, който ще разклати из основи модела за развитие, който наблюдаваме в региона на Латинска Америка", пише зам. външният министър на Русия Сергей Рябков"

Моделът за развитие в Латинска Америка е Чили. Венецуела е модел точно за деградация - тоталитарен соц-режим в съчетание с тотален икономически дармадан. И то на страна, която може да е по-богата от Кувейт.

Но рашките са ясни - те нямат интерес Венецуела да стане световен играч в пазара на петрол. По понятни причини. Та Мадурко им е супер удобен в това отношение и ще направят всичко, за да го задържат на власт. Пък че венецуелците мрат от глад за тях изобщо не е важно.

Китайците също са ясни - и на тях Мадурко им е удобен, от статията става ясно защо.