Китай осъди водещ адвокат по правата на човека на 4.5 г. затвор

OFFNews 28 януари 2019 в 15:09 1415 0

Известният защитник на човешките права Уанг Куанжанг беше осъден на 4 години и 6 месеца затвор в Китай за подривна дейност.

42-годишният адвокат е защитавал политически активисти и жертви на конфискации на земя, както и последователи на забраненото духовно движение на Фалун Гонг. Той е бил един от няколкото адвокати и активисти, арестувани по време на репресии през 2015 г. и и последният от тях, който е изправен пред съда.

Уанг е "признат за виновен за подриване на държавната власт, осъден на четири години и шест месеца затвор и лишен от политически права в продължение на пет години" от съда в Тиендзин.

Процесът по делото се е водил при закрити врата. Достъпът за журналисти и чуждестранни дипломати е бил забранен. Съпругата на осъдения Ли Уенцу също не е била допусната - тя стояла заключена в дома си в Пекин. Тя обръсна главата си в знак на протест срещу задържането му и почти всяка седмица внася петиции в негова защита в китайския върховен съд. Ли бе арестувана през април, след като поде 100-километров марш с призив за освобождаването на Уан. Принудително бе върната в столицата и поставена под временен домашен арест с 5-годишния ѝ син.

Реакцията ѝ след присъдата бе:"Уанг Куанжанг не е виновен, законът на прокуратурата е виновен!".

По време на процеса Уанг уволнил служебния си адвокат, пише агенция Ройтерс.

Уанг Куанжанг буквално потъва в пропастта на китайското правосъдие до такава степен, че през последните три години и половина семейството му не знае дали той е жив или мъртъв. Отказани са му срещи с близките, както и да назначи адвокат по свой избор. Съдбата му е подобна на тази на други правозащитници, арестувани при същите репресии от 2015 г. Те са задържани, обвинени и осъдени.

Той е държан три години и половина в ареста и осъден за един ден, отбелязва Би Би Си. И допълва, че китайската власт възприема понятия като „конституционализъм“ и „независима съдебна система“ като опасни западни идеали.

Смята се, че съдбата на Уанг и неговите колеги вероятно е вид послание от правителството към останалите в бранша.

Работна група на ООН е установила, че задържането на Уанг е произволно, което означава, че според международното право той никога не е трябвало да бъде изправян пред съдебен процес, камо ли да бъде осъждан.

Групи за правата на човека определят присъдата като "груба несправедливост".

Репресивните мерки срещу адвокатите в Китай се възприемат от активистите като знак за нарастваща нетолерантност към несъгласието към президента Си Цзинпин.

Повече от 200 души са били задържани през 2015 г., като много от тях са наказани с лишаване от свобода, условни присъди или домашен арест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови