Китай покорява Африка още от класната стая

OFFNews 16 април 2019 в 17:06 3107 2

В ярко осветена класна стая около 20 ученици с ентусиазъм пеят химна на Китай. Тази сцена обаче не се случва в китайско училище, а на хиляди километри - в Найроби, съобщава CNN.

Учениците изучават мандарин, на който говорят близо 1 милиард души на почти 8 000 километра далеч от Африка.

От 2020 година китайският език ще бъде официално преподаван във всички училища в Кения, наред с френския, арабския и немския език, които вече са в учебната програма.

"Мястото на Китай в световната икономика е нараснало толкова силно, че Кения ще се възползва от това, ако гражданите й разбират мандарин", заяви главният изпълнителен директор на Кенийския институт за разработване на учебни програми Юлий Юан пред китайската държавна информационна агенция Синхуа.

През последните две десетилетия Китай има все по-голямо влияние в Африка и е отпуснал пари на африкански страни за изграждане на магистрали, язовири, стадиони, летища и небостъргачи. 

Наред с Кения, страни като Република Южна Африка и Уганда също са въвели китайския език като учебен предмет по желание в училищата.

Китай е на второ място след Франция с най-много културни институции в Африка. Това е забележителен ръст, като се има предвид, че Китай няма колониални връзки с нито една страна на континента, за разлика от Франция и Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови