Китай увеличава разходите си за отбрана със 7%

OFFNews 04 март 2017 в 13:12 3597 1

Бюджетът на Китай за отбрана за тази година ще бъде увеличен с около 7% спрямо 2016 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Точната цифра ще бъде назована от китайския премиер Ли Къцян в речта му в неделя при откриването на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители.

Информацията идва на фона на позицията на американския президент Доналд Тръмп за увеличаване на разходите за отбрана на САЩ с 10%.

По официални данни китайският бюджет за отбрана за миналата година възлиза на 954 милиарда юана (132 милиарда евро), но според азиатски и западни анализатори реалните разходи на китайските въоръжени сили са по-големи.

В отговор на въпрос дали Китай няма да представлява военна заплаха, китайските власти отхвърлиха всякакви критики. 

Макар Китай да е увеличил бюджета си за отбрана десетократно за 15 години, той остава далеч след САЩ, чиито въоръжени сили разполагат със 604,5 милиарда долара (575 млрд. евро), сочат данните на базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания.

Военните разходи на Пекин обаче са значително по-големи от военния бюджет на Русия (трети в света с 56 млрд. евро), следвана от Саудитска Арабия (54,1 млрд. евро), Великобритания (49,9 млрд. евро) и Франция (44,9 млрд. евро).

Въоръжените сили на Китай, чийто личен състав бе съкратен наполовина от 80-те години на миналия век насам, остават най-големите в света по численост (2 милиона души), като се изключи НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови