Китайската компартия подобрява морала на гражданите

OFFNews 30 октомври 2019 в 21:33 2140 0

Китайската компартия издаде нови насоки за подобряване на морала на населението, съобщи БГНЕС.

Длъжностните лица и таен конклав от високопоставени служители в Пекин обмислиха тази седмица бъдещата посока на страната.

В неделя правителството публикува своя „План за прилагане на изграждането на граждански морал в новата ера“, който съветва читателите си как да използват интернет, да отглеждат деца, да празнуват официалните празници и да се държат, когато пътуват в чужбина.

Насоките от Централната комисия за ръководство на културния и етичен прогрес призовават за изграждане на “китайски дух, китайски ценности и китайска сила”, цитира АФП. Текстовете призовават гражданите да избягват порнография и вулгарност онлайн и да следват определен етикет, когато вдигат знамето или пеят националния химн.

Обществените институции като библиотеки и младежки центрове трябва да провеждат „целенасочено морално възпитание“, за да подобрят идеологическата осведоменост на хората и моралните стандарти, съгласно правилата. Ръководството също подчертава важността на патриотизма и лоялността към родината. “Хората, които се прекланят пред чужди държави, накърняват националното достойнство и предават националните интереси,трябва да бъдат съдебно преследвани”, се казва в него.

„Лоши навици“

Отделен набор от насоките за поведение, публикувани тази седмица, е насочен към селските райони на Китай и призовава местните власти да премахнат „лошите навици“. Това включва лошо държание с възрастни хора, както и практиката на екстравагантни сватби и погребения, според един от служителите на комисията.

Държавният оператор CCTV заяви, че навикът да се харчи много за сватби и да се осигурява къща и подаръци за новата булка – често извън средствата на по-бедните селски семейства – „оказва натиск върху неженените мъже“.

Китайската десетилетна политика за едно дете доведе до огромна пропаст между половете и Пекин се тревожи от потенциалното социално въздействие върху милиони несемейни мъже в провинцията. Компартията призовава официалните организации да участват по-тясно в живота на селяните.

Правилата бяха публикувани в момент, когато Пекин провежда Четвъртия пленум на Централния комитет на партията, среща зад затворени врати на високопоставени служители, на която се обсъжда пътната карта на страната и бъдещата й посока.

Пекин представи списък с 58 национални „морални модела“, даващи пример за патриотизъм и „възвишен морал“ по случай честването на 70-ия национален празник на Китай на 1 октомври. Последният кръг от морални насоки актуализира по-ранен, публикуван през 2001 г.

“Прекланянето пред парите, хедонизмът и свръхиндивидуализма са нараснали”, според насоките от 2001 г. 18 години по-късно в обновените насоки са изброени същите „пороци“, описани като „все още неотстранени “.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови