Китайски доклад за коронавируса: Светът не ни е мразил така след Тянънмън

Според документа е възможно да се стигне до въоръжен конфликт между Пекин и Вашингтон

OFFNews 05 май 2020 в 12:03 7084 7

Китайски доклад предупреждава, че Пекин е изправен пред засилваща се враждебна вълна заради избухването на коронавируса, което може да доведе до конфликт със САЩ, предаде Ройтерс, цитирайки източници, които са запознати с вътрешния документ.

Документът е представен в началото на миналия месец от Министерството на държавната сигурност пред лидерите в Пекин, включително и пред президента Си Дзинпин. В него се стига до заключение, че глобалните антикитайски настроения достигат най-високото си ниво след събитията на площада "Тянанмън" през 1989 г., поясниха източниците.

В резултат на това Пекин е изправен пред вълна от антикитайски настроения, инспирирани от САЩ. Затова Пекин трябвало да се подготви за най-лошия сценарий за въоръжен конфликт между двете световни сили. 

Докладът е изготвен от Китайския институт за съвременни международни отношения (CICIR), който е свързан с Министерството на държавната сигурност, най-важният разузнавателен орган в Китай. 

Ройтерс уточнява, че няма пряк достъп до документа, но че има източници, които го потвърждават. 

Говорителят на китайското външно министерство е отказал коментар пред агенцията, след като тя е изпратила въпроси относно доклада.

Китайският институт за съвременни международни отношения е анализаторски център, който до 1980 г. е бил част от Министерството на държавната сигурност. Този институт съветва китайското правителство по въпросите на външната политика и политиката на сигурност.

Предоставянето на доклада показва, че Пекин се отнася сериозно към заплаха на натрупване на недоволство, което може да доведе до щети върху стратегическите инвестиции зад граница, както и до сигурността на държавата. 

Отношенията между Китай и Съединените щати в момента са в най-лошата си фаза от десетилетия назад. Двете световни суперсили продължават да задълбочават недоверието помежду си.

През последните дни президентът на САЩ Доналд Тръмп е изправен пред трудна предизборна кампания, защото коронавирусът взе десетки хиляди жертви в САЩ и опустоши американската икономика. Тръмп засили критиките си към Пекин и заплаши с нови санкции. 

Пекин смята, че САЩ иска да спъне Китай по пътя му да се превърне в световен икономически лидер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

7

El Commandante

05.05 2020 в 20:59

И колко пъти съм го водел тоя спор със западни партньори дето са тъпи като на слон гъза, късогледи на къртица и наивни та дрънка. Обаче големата работа...високомерни...те знаят най-добре:

Аз: Баценца, не давайте технологията, че ви преЕбат!
-Г-н Гевара, Вие нищо не разбирате, Вие сте българин и ги не вдевате. Ние сме се подсигурили, че сключиме Сикреси агриймънт, сичко е под контрол.
Аз: Епа добре,щом сте решили, ама после да нема олеле.

И естествено трансферира се технологията,г-н Ли подписва и се кълне у майка си че сичко е секюрити и е шесплюс и почва да работи и само година след тва в радиус 400 км се отварат още 3 завода дето правят същите неща по същата технология, а шефовете им-Messrs Ми, Пи и г-жа Хуйвей са първи братчеди на Ли.

И умните европейци седят и мигат да парцалки, ама на мене ми е пресуя щото аз съм казАл.

И така...

77927

6

El Commandante

05.05 2020 в 20:48

"Нагли арогантни високомерни.Та с китайците винаги едно на ум"

Факт.

Но духа вече е изтърван от бутилката.

Тука по-долу някъв сладур щял да бойкотира китайски стоки. Е какъв теуефон че си купиш баце ако не Маде ин Чайна, какъв компютър? Тука не ти се говори за пластмасови легени на Илиянци.
Китайците са насекъде, за което са виновни разплутите от охолство, безгрижие, тлъстина и мързел западняци.

Тея не могат сами да си оберат ягодите, щото ме можели да стават у 5 часо сабахле, ти чекаш да са конкуренция на Китай.
Е как да стане тая работа?

3005

5

Patrick

05.05 2020 в 19:58

С един руски капитан служещ в Сахалин се запознах в Слънчев бряг.От него разбрах че в Сахалин се води скрита експанзия от Китай.Тълпи от нелегални емигранти завземат все още руския остров.Големи проблеми с китайците имат топящите се руснаци.От него съм запомнил.Тежко и горко на цивилизования свят когато китайците станат доминиращи.Нищо по отвратително и подмолно няма от тях.Това беше неговото мнение.След няколко месеца жена ми беше в командировка до китай.Едно повторение на думите и разсъжденията на капитана.Нагли арогантни високомерни.Та с китайците винаги едно на ум

11719

4

Краси

05.05 2020 в 16:22

Китай не е виновен за това, че алчните за печалба акционери и ръководители на западните фирми си изнесоха не само производствата, но и цялото си ноу хау натам.
Сега китайците са номер едно, защото разполагат с най-модерни технологии, огромни производствени мощности и огромен вътрешен пазар, който им гарантира икономически ръст независимо от износа. Германия е много по-зависима от износа, отколкото Китай.
За съжаление (защото и на мен нито Китай, нито Индия, нито Русия са ми любими) Тръмп не може да направи нищо по въпроса. Колкото повече санкции налага, толкова повече безработни ще има в САЩ, а не в Китай. Това е така, защото и търговците, които печелят от китайските стоки повече от производителите им, ще гризнат дървото.
Не става само с America first, трябва и бачкане.

12078

3

edin slep

05.05 2020 в 14:44

Ще им се да е само САЩ, обикновени хора като мен ще им бойкотират стоките при алтернатива, дори да е по-скъпа. Тези се взеха много на сериозно и е време да им се покаже къде им е мястото. Фирмите, ако искат да им се купува стоката трябва да си изнесат производствата от Китай. Желаещи има много - Индия, Индонезия, Виетнам.

Освен това стратегически производства трябва да се върнат в Европа и страни като България, Румъния, Полша и прочее сме естественото място, където да бъдат инсталирани тези мощности.

Да го .уха ККП - да видим как ще контролират хората, които започнаха да забогатяват, а сега когато се изнасят чуждите компании ще обеднеят. И без това едвам удържат недоволството и желанието за права.

12407

2

Bad Horse

05.05 2020 в 14:09

Не е само САЩ, който обвинява Китай за неадекватните им действия. Други страни също ще заведат дела. След SARS епидемията от 2002-2003 се приеха международни договори, в които Китай е страна, указващи точно какво трябва да се прави при подобни ситуации в бъдеще. Китай не ги спази, държа се по същия начин - на практика използва оръжие за масово поразяване срещу останалите страни.

Колкото до ваденето на производство от Китай, също не е само САЩ, които го правят. За САЩ, Китай е търговски партньор номер 3, след Мексико и Канада. И това което прави Китай, може да се прави от много други държави - евтини боклучави стоки. Индия дава мило и драго да измести Китай там. Но за Китай, САЩ е търговски партьор номер 1, и не може да бъде заменен. Кой ще им купува боклуците, ако не САЩ?

Старците в Пекин ще ядат хурката. Икономиката им ще се срине, цялата е един голям балон. Населението застарява, дисбаланс мъже към жени, искат повече права и бизнеса да върви. Хонгконг е пример за тях.

77927

1

El Commandante

05.05 2020 в 12:24

"Пекин смята, че САЩ иска да спъне Китай по пътя му да се превърне в световен икономически лидер."

Too little, too late.

Късно е либе за китка с други думи.
След като години наред си изнасяхте технологии и производства натам, водени от алчността на акционерите си, сега ше го духате.

Лошо нещо е алчността приятели, колкото и Гордън Геко да ви говори друго...