Китайският президент се среща с Тръмп следващата седмица

OFFNews 30 март 2017 в 13:10 1713 1

Китайският президент Си Цзинпин ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп през следващата седмица. 

Си Цзинпин ще бъде приет във вилата на американския държавен глава в Мар а Лаго, щата Флорида, съобщи външното министерство на Китай, цитирано от Франс прес и БТА.

Това ще бъде първата среща между Си и Тръмп, който гневно критикуваше Китай по време на изборната кампания с обвинението, че краде милиони работни места от САЩ.

Китайският президент ще стане вторият чуждестранен лидер след японския премиер Шиндзо Абе, когото Тръмп посреща в Мар а Лаго, откакто през януари влезе в Белия дом.

Малко след избирането си Тръмп предизвика гнева на Китай, като намекна за отказ от спазване на принципа за "един Китай", с който Пекин забранява всички официални контакти между Тайван и чуждестранните държави. Освен това Тръмп заплаши Китай с търговска война.

В средата на февруари обаче американският президент смекчи тона след разговор по телефона със Си Цзинпин и увери, че ще спазва принципа за "един Китай", с което отвори и перспектива за среща.

Преди да замине за САЩ, китайският президент ще бъде на посещение във Финландия между 4 и 6 април, "за да демонстрира вниманието, което Китай обръща на ЕС", уточни външното министерство в Пекин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови