Китайците от Хонконг на протест, не искат да ги съдят в Китай

OFFNews 09 юни 2019 в 18:45 4611 0

Стотици хиляди хора протестираха в Хонконг срещу закон, който според тях би могъл да позволи на Китай да репресира политическите си опоненти в специалния административен район, съобщава Би Би Си.

Спорният законопроект за екстрадиция ще позволи заподозрени престъпници да бъдат изпратени в Китай за изправяне пред съд.

Според организаторите в протеста са участвали над 1 милион души.

По улиците се чуваха възгласи като "не на екстрадирането в Китай, не на злия закон". 

2000 полицаи са мобилизирани за охрана на шествието.

Съпротивата срещу законопроекта обаче обедини широк кръг обществени групи. За днес са планирани протести в още 25 града по света, включително в Лондон, Сидни, Ню Йорк и Чикаго.

Сред протестиращите, шестващи по улиците има най-различни хора - от бизнесмени и адвокати до студенти, активисти за демокрация и други.

"Това е краят на играта за Хонконг, въпрос на живот или смърт. Затова и дойдох", каза 59-годишният професор Роки Чанг.

Промените ще разрешават искания за екстрадиране от държавни органи в континентален Китай, Тайван и Макао за заподозрени в престъпления като убийства и изнасилвания.

Представители на властта в Хонконг увериха, че съдилищата в Хонконг ще имат последната дума дали да одобряват такива искания за екстрадиция, а заподозрени, обвинени в политически и религиозни престъпления, няма да бъдат екстрадирани.

Хонконг е една от най-силно развитите икономически зони в света. До 1997 г. полуостровът бе британско владение, а след това бе върнат на Китай. В момента има статут на специален административен район на Китай с висока степен на самоуправление, без отбраната и външната политика.

До 2047 г. властите в Пекин са гарантирали на територията да не се променя социално-икономическата система, да има свободно пристанище, отделна митница и мегаполисът да остане международен финансов център със собствена валутна система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови