Климатичните промени заплашват целия свят с глад, твърди ООН и съветва да ядем по-малко месо

OFFNews 08 август 2019 в 15:01 5379 0

Снимка REUTERS/David Gray

Хранителен режим, включващ главно растителни продукти може да помогне в борбата с климатичните промени, твърдят експерти на ООН, цитирани от Би Би Си. Заплахата от тях е особено голяма, тъй като може да причини глад по целия свят.

Обширен доклад на организацията, изготвен от 107 учени, посочва, че голямата консумация на месо и млечни продукти в западните страни засилва глобалното затопляне.Учените не призовават хората напълно да се откажат от месото, а обясняват как ресурсите на Земята да се използват по-ефективно, ако консумацията на месо бъде намалена.

"Не казваме на хората да спрат да ядат месо - на някои места хората нямат друг избор, но е очевидно, че на Запад ядем твърде много", казва проф. Пийт Смит, учен по околна среда от университета в Абърдийн във Великобритания.

Докладът зове за бързи действия срещу замърсяването на почвата и обезлесяването, които допринасят за климатичните промени. Той предупреждава още, че плановете на някои правителства да посаждат дървета, които впоследствие да изгарят за производство на електроенергия, ще се конкурират с производството на храни, освен ако не се извършват в ограничен мащаб.

Земната повърхност и начинът, по който се използва, са основа за човешкото общество и глобалната икономика. Но ние я преобразяваме драматично, включително чрез изпускането на парникови газове в атмосферата. Как земята реагира на предизвиканите от хората промени в климата е жизненоважен въпрос за бъдещето на планетата. Климатичните промени заплашват подсигуряването на човечеството с храна. Увеличаващите се температури, проливните дъждове и екстремните метеорологични условия влияят сериозно на културите и добитъка. Но и производството на храни и отглеждането на добитък допринасят за глобалното затопляне Ситуацията влошава и разширяването на пасищата чрез обезлесяване.

Въздействието върху околната среда от производството на месо е важно за вегетарианци и вегани. Групата #NoBeef, базирана във Великобритания, лобира заведения за хранене да премахнат говеждото и агнешкото от студентските менюта. В САЩ пък се правят веган бургери от растителни заместители на месото. Но има части на света, в които потреблението на говеждо месо нараства, например Китай.

Изхвърлянето на храна

Авторите на доклада насърчават намаляването на хранителните отпадъци, които например може да се дават на животни или, ако са безопасни за консумация от хора, да се насочват към благотворителни организации, които се грижат за хора в нужда. Такава например е швейцарската Partage. Тя събира непродадена храна, изхвърлена от магазините, и я раздава на семейства в нужда; прави бисквити от застоял хляб, суши плодове и консервира зеленчуци. Всичко това помага и за намаляването на емисиите на въглероден двуокис, участващи в производството на храна.

Ролята на горите

Излишният въглероден двуокис в атмосферата се абсорбира от горите и това може да смекчи ефекта от измененията на климата, но експертите твърдят, че ако температурата на Земята се увеличи твърде много, този ефект ще бъде унищожен. В същото време, районите до екватора може би вече губят растителност поради топлинния стрес, предупреждава докладът. На места има недостиг на фосфор в почвата - ключов за растежа на растенията, което ще повлияе и на дърветата, казва д-р Катрин Флейшер от Техническия университет в Мюнхен, Германия.

Учените съветват хората да: пазят естествените гори; консумират по-малко червено месо и повече зеленчуци; пазят зоните, богати на торф; развиват агролесовъдство, където хранителните култури растат наред с дървета.

Докладът предупреждава, че на смятаната за решение против измененията в климата биоенергия трябва да се гледа с повишено внимание, защото тя е свързана с изгарянето на растителност като заместител на изкопаемите горива. Международната агенция по енергетика (IEA) прогнозира, че през следващите 5 г. биоенергията ще изпревари слънчевата, вятърната и водната енергия. Авторите на доклада обаче казват, че преобразуването на почвата в биоенергия би могло да лиши държавите от почва за отглеждане на много необходими култури и съветват използването на площи за биоенергия за се ограничи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови