Ключова среща в Кипър - газ, федерация и Фамагуста на масата

OFFNews 09 август 2019 в 07:45 2490 0

Лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ ще проведат среща днес, за да се потърси възможност да се възобновят преговорите за уреждане на Кипърския въпрос.

Те бяха прекратени през юли 2017 г., припомня БНР. Основният спор е за природния газ край острова.

Кипърската гръцка страна настоява за прекратяване на незаконните газови сондажи на Турция в морската зона на Кипър. Кипърската турска страна ще настоява да участва с решаващ глас в управлението на газовите сондажи на Кипър и споделянето на приходите от тях още преди постигането на цялостно решение на Кипърския въпрос.

Анастасиадис ще включи в дневния ред на срещата съдбата на „града-призрак” Вароша – мъртвото от 45 години кипърско-гръцко предградие на Фамагуста в окупираните територии. 

Много конфликтен е и въпросът за бъдещото обединение на страната като федерация. Анастасиадис говори за „децентрализирана” федерация, за Акънджъ „червена линия” е политическото равенство на двете кипърски общности, а Турция натиска кипърско-турското политическо ръководство на масата на преговорите да се сложи друго решение, дори създаването на две отделни държави. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови