Кметът на Антверпен пращал полицията на 'походи' за мигранти до напълването на затворите

OFFNews 22 май 2019 в 11:30 4375 0

Кметът на Антверпен Барт де Вевер наредил на полицията да задържа мигранти, които подлежат на принудително прогонване, до напълването на затворите. 

Това става ясно от звукозапис, който се появи в белгийски медии, съобщи БНР. 

На записа се чуват думите на председателя на най-голямата партия в страната Нов фламандски алианс (НФА) и кмет на Антверпен Барт де Вевер, който говори за "походи" за задържане на мигранти до напълването на затворите. 

Записът е направен през 2016 г. по време на работно посещение. 

Най-добре е да се задържат хора от националности, предпочитани от "Еър Франкен", казва Де Вевер. Думите му са намек за полетите, организирани от тогавашния държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен, с които принудително чужденци са връщани в държавите, от които произхождат.

Ако самолетът може да се напълни, би било лудост това да не се направи, допълва Де Вевер.

Той допълва, че преди да предприеме акция, полицията трябва да се осведоми за броя на свободните места в затворите и да ги запълни. 

Де Вевер говори и за подготовката на нов център за задържане, който да бъде изграден от ненужни контейнери, осигурени от Холандия. Медиите отбелязват, че този център вече съществува.

Тази сутрин Де Вевер потвърди съдържанието на записа и обяви, че се гордее с рекордния брой прогонени мигранти - 6250 души. 

Главният политически съперник на НФА - председателят на партията на социалистите франкофони Елио ди Рупо - коментира, че за думите си Де Вевер трябва да бъде подведен под наказателна отговорност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови