Кои граници са затворени и къде полетите са спрени в Северна, Централна и Южна Америка

OFFNews 19 март 2020 в 13:17 3923 0

От Министерството на външните работи разпространиха обобщена информация за това, кои граници Северна, Централна и Южна Америка затварят, кои полети са спрени и други ограничения за борба с коронавируса.

Канада – Обявено е временно затваряне на границата между Канада и САЩ за пътувания с цел туризъм и развлечение. Изключение се предвижда само за доставчиците на стоки и услуги и за работещите в съседната държава жители от двете страни на границата. Забранено е пътуването на чужди граждани до Канада, с изключение на постоянно пребиваващите, техните семейства, дипломати, членове на самолетни екипажи, граждани на САЩ и преминаващи транзитно пътници. Всички, които проявяват грипоподобни симптоми, включително канадци, няма да имат право да се качат на полет за страната. Вътрешните и товарни полети остават извън обхвата на мерките.

Редовното преминаване на канадската сухоземна и морска граница със САЩ от страна на камиони с доставки, членове на екипажи на морски съдове и превозния персонал на влакове, работници, на които често се налага преминаване на границата, ще бъде позволено без изискване за 14-дневна изолация. Всички останали международни пътници, които пристигат в Канада ще преминават в режим на самоизолация за 14 дни, като на входните пунктове ще бъде предоставяна информация на всеки пътник относно мярката. 

От 18 март всички международни полети от Европа, Азия, Африка и Южна Америка са пренасочвани единствено към следните 4 летища в страната: Торонто – летище „Лестър Пиърсън"; Монреал – летище „Пиер Трюдо"; Летището във Ванкувър; Летището в Калгари.

Мексико - Граждани, пристигащи от страни с висок риск от заразяване, биват подлагани на проверка за наличие на симптоми на COVID-19 при влизане в Мексико. Единствените възможни маршрути за влизане и излизане от държавата са въздушни. Най-голямата мексиканска авиокомпания „Аеромехико" намалява с до 50% полетите до Париж, Мадрид, Амстердам, Лондон и Барселона, считано от 17 март. Тъй като няма директни полети между Мексико и България, гражданите следва да избягват транзитно пътуване през Германия, Италия, Испания и Франция. Възможни обходни маршрути са през Турция и Великобритания.

Еквадор – От 18 март правителството на Еквадор въведе нови мерки за движение в цялата страната, с които се забранява всякакво движение между 21:00 часа и 5:00 часа. Въведени са и сериозни ограничения за движението през деня в периода от 5:00 часа до 21:00 часа. Спира се работата на обществения и частния сектор (с някои изключения). Европейските граждани могат да напуснат страната, но това е трудно осъществимо поради липсата на полети до Еквадор.

Аржентина – Границите остават затворени до края на март. От 17 март са преустановени всички международни полети до Аржентина от засегнатите от вируса региони – включително от всички държави в Европа, Япония, Китай, Република Корея, САЩ и Иран. Засега мярката се въвежда за период от 30 дни. Влизането през пристанищата е позволено само за аржентинските граждани и постоянно пребиваващите. В периода 19-24 март ще бъдат преустановени вътрешните полети, движението на влаковете и междуградските автобуси. В района на Голям Буенос Айрес от 19 до 31 март всички автобуси и влакове ще могат да превозват само седящи пътници. На много курортни места провинциалните и общинските власти въведоха полицейски час и блокират влизането на туристи.

Работещите в обществения и в частния сектор, завърнали се от райони, заразени с новия коронавирус, следва да се самоизолират в домовете си за 14 дни. Същата мярка се въвежда за всички хора над 60 години, както и за хората със съществуващи здравословни проблеми. Тези, които нарушават изолацията, носят наказателна отговорност.

Боливия – В сила е извънредно положение. Забранено е влизането в Боливия на лица от Китай, Република Корея, Иран и Европа. Преустановени са и полетите до и от Европа. От 19 март границите на страната се затварят, а от 20 март ще бъдат преустановени международните полети. В страната ще бъдат допускани само боливийски граждани и постоянно пребиваващи, които ще подлежат на карантина. Преустановява се и движението на транспортни средства между департаментите и между провинциите в тях.

Парагвай – Границите на Парагвай са частично затворени, като е преустановена работата на осем гранични пункта. За периода от 14-26 март са спрени всички полети до и от Европа.

Уругвай – В сила е извънредно положение. От 20 март ще бъдат преустановени полетите от и за Европа. Въведена е задължителна 14-дневна карантина за всички лица, идващи от държава в риск.

Гватемала - Затворени са сухопътните, морските и въздушните граници на Гватемала за 14 дни за всички чужди граждани. Гражданите на страната и тези с разрешително за постоянно пребиваване са поставяни под карантина при влизане. Допуска се излизането на туристи от Гватемала през сухопътните граници с Мексико и Белиз.

Коста Рика – До 12 април е въведена е забрана за влизане и излизане от страната на всички чуждестранни граждани без разрешително за постоянно пребиваване. Границите са затворени за гражданите. Въведените мерки не засягат вноса на стоки и услуги. Въведена е забрана за износ на медицински продукти.

Панама – До 5 април в страната е обявено извънредно положение с полицейски час 21.00 ч. до 5.00 ч. Забранено е влизане и излизане от страната на всички чуждестранни граждани без разрешително за постоянно пребиваване. Границите са затворени за гражданите, с изключение на транспорта на стоки и услуги. Въпреки това, през следващите дни продължава изпълнението на определени полети до Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови