Кой е нападателят от Манхатън

OFFNews 12 декември 2017 в 13:34 2078 0

Снимка CBS

Нападателят от Манхатън е 27-годишният Акайед Уллах. Той няма криминално досие, а мотивите му за нападението все още са неясни. 

Самоделна бомба избухна вчера в подлез към метрото под 42-а улица, между Седмо и Осмо авеню, близо до Таймс скуеър. Предполага се, че Уллах е бил привързал самоделното устройство към тялото си, но тя се е взривила по-рано от предвиденото.

При атаката бяха ранени четирима души, включително самият нападател, който беше арестуван. 

Уллах е узбек, родом от Бангладеш, обявиха от полицията в Ню Йорк, цитирани от Би Би Си.

Той пристигнал в САЩ с родителите си през 2011 г. Според говорителката на Белия дом Сара Сандърс Уллах е влязъл в страната с виза, която предполага, че има роднина американски гражданин. 

Уллах обяви, че е бил вдъхновен за нападението от "Ислямска държава", макар че няма директен контакт с организацията, обяви източник на Асошиейтед прес. 

За мотива му за нападението се появиха няколко версии. Според една от тях причината за нападението са американските удари по ИДИЛ в Сирия. Според друга версия пък Уллах бил разгневен от действията на Израел в Ивицата Газа. 

Уллах е с постоянно жителство в САЩ, живеел в Бруклин. За последен път той посетил родината си на 8 септември, сочат документи. 

Мъжът имал разрешително за таксиметров шофьор, но никога не е работил като такъв. Доскоро той работел за електрическа компания заедно с брат си. 

Акайед Уллах няма криминално досие в Бангладеш или в САЩ. Полицията продължава разследването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови