Колумбия избира президент на втори тур

OFFNews 17 юни 2018 в 09:16 2471 0

Колумбия избира днес своя нов държавен глава на втори тур от първите президентски избори след сключването на мира с бившите партизани от организацията ФАРК (Революционните въоръжени сили на Колумбия).

Изборите са ключови за страната, поляризирана от споразумението за мир, което десният кандидат Иван Дуке - фаворит за поста - обещава да ревизира, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Подкрепян от твърдата десница, Дуке излезе начело на първия тур, следван от кандидата на антисистемната левица Густаво Петро, с когото ще мерят сили днес.

"Оставяме една страна без ФАРК, която гради мира", заяви досегашният президент, 66-годишният Хуан Мануел Сантос, който няма право да се кандидатира след два последователни мандата на поста. На власт от 2010 г., Сантос е архитектът на споразумението с бившите партизани, донесло му Нобелова награда за мир, но и рекордна непопулярност от 80 процента в 49-милионна Колумбия.

Макар мирното споразумение да сложи край на конфронтацията с бившата групировка ФАРК, еволюирала днес в политическа партия, изправена през корупция и фрапиращо неравенство Колумбия се мъчи да изплува след най-продължителния конфликт в Америка.

На първия тур на 27 май 41-годишният новак в политиката Дуке спечели 39,14 процента от гласовете, а 58-годишния му съперник Петро, бивш кмет на столицата Богота и бивш партизанин от разформированата групировка М-19 - 25,08 на сто. Изборната активност тогава беше безпрецедентно висока - 53,9 процента, при положение че до урните обикновено отиват по-малко от половината от 36-те милиона колумбийски избиратели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови