Комерсант: Русия ще трябва да свикне с международната си самота

Вилдан Байрямова 04 декември 2018 в 17:22 3645 1

Владимир Путин все пак успя да обсъди с Доналд Тръмп конфликта с Украйна в Черно море, но не можа да го убеди. Именно заради инцидента с украинските кораби в Керченския пролив американският президент отмени разговорите две денонощия преди лидерската на Г-20 в Аржентина. На самия форум имаше няколко неловки моменти между лидерите. Но, както разказа Путин, впоследствие той все пак е разговарял кратко с Тръмп.

„Аз отговорих на въпросите му, свързани с този инцидент. Той си има собствена позиция по тези въпроси и проблеми, аз също имам“, заяви руският президент. Липсата на резултат също е резултат, смята политическият наблюдател от в.“Комерсант“ Дмитрий Дризе. Ето какво пише той в руското издание:

Всичко започна драматично, а приключи както винаги. В самолета на път за Аржентина Владимир Путин и цялата му делегация ще научат, че Тръмп е отменил срещата с руския си колега. Но все още има шанс да се срещнат на крака. В крайна сметка, има възможност да изложиш личната си гледна точка, да бъдеш чут. На Ангела Меркел – лидер на втората по значение държава в света, ѝ се счупи самолетът. Германската канцлерка, която се слави със своята разсъдливост, лети с обикновен полет и закъснява за откриването на форума. Никой не посрещна президента на Франция Емануел Макрон и съпругата му. Това изобщо е някаква мистика – лош знак още в самото начало.

И ето го първият официален ден от заседанието на „двайсеторката“. Белият дом отменя срещата с Путин, също и такава „на крака“. Президентите на Русия и САЩ не се поздравяват на церемонията по фотосесията. Тръмп подминава Путин, а той се прави, че не забелязва колегата. После идват съобщенията, че все пак те се били поздравили. Но как и къде именно, не става ясно. Затова пък руският президент демонстративно по приятелски обменя любезности със саудитския принц Мохамед бин Салман. Но после всичко някак си се успокоява. Путин се среща и с Меркел, и с Макрон. На пръсти и с помощта на рисунки им обяснява конфликта в Керченския пролив, а по-точно собствената си правота и провокациите на режима на Порошенко. Впоследствие му се удава да поговори и с Тръмп – на крака. И в този случай Путин обяснява своята позиция, опитва се да изложи пред партньорите развоя на произшествието. А като последствие всеки остава на своята позиция.

Главният извод е в това, че навярно все пак Русия успява да избегне сериозната международна криза. Това не е 2014 година. Видно е, че президентът на Русия не изключва връщането на украинските моряци, ако Киев предложи това, т.е. допуска се някаква възможност за преговори. От друга страна, в Кремъл разчитаха на срещата с Тръмп, подготвяха се и се разстрояха заради отмяната ѝ. Не е много за вярване в това, че ако тя се беше състояла, нещо би се променила особено. Но може би в Москва си мислеха по друг начин. Между Русия и Запада подобряване не се получи, но е видно, че и глобално влошаване не се случи. Украйна продължава да бучи – опитва се да развие успех. Но по-скоро настъплението на Порошенко се задушава. Нищо съществено не се предприема, видно е, че западните партньори нямат никакви намерения, освен да призоват страните към сдържаност.

А може ли ето такъв резултат от общението на Путин със световните лидери да се счита за достижение? В сегашната ситуация, вероятно да. Само да не стане по-зле. Като цяло трябва да се отбележи, че Русия не може нищо да предложи, освен обвинения в двойни стандарти и предвзетост. Никакви инициативи – само едни обиди. И ние не сме искали да се срещаме с вас, това беше ваша инициатива. Следващата среща на „двайсеторката“ е през лятото на 2019 година. Дълго чакане. При това и днес предчувствието е, че и тази среща няма да се състои. Няма за какво да се говори. Поради това Русия ще бъде принудена да привиква към своята международна самота. А това е и дългосрочният тренд. Нито Запад, нито Изток. Свой собствен път или спирка, на когото както му се харесва. И нулеви резултати – като главно постижение."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

1

elbarbudo

04.12 2018 в 17:50

А борката елцин какъв хубав президент беше. Лош Путин, лош.
 
X

Подкастът на OFFNews