Коммерсантъ: Русия и САЩ си премериха намесите във Венецуела

OFFNews 27 март 2019 в 13:24 2276 0

Каракас

Снимка premium.bg

В конфликта между властите на САЩ и Венецуела на първи план се вдигна американският Конгрес. Камарата на представителите наведнъж одобри три законопроекта, касаещи Каракас, пише руският „Коммерсантъ“.

Единият законопроект изисква от Държавния департамент да оцени „степента на заплаха от руското влияние във Венецуела“ и да изработи стратегия за противодействие. Обсъждането на законопроектите премина скоро след пристигането на руските военни в Каракас, което представители на Вашингтон и венецуелската опозиция определиха като намеса във вътрешните работи. В същото време властите във Венецуела и Китай застанаха на страната на Москва, като обвиниха САЩ в откровен цинизъм като „страна с над 800 военни бази по целия свят“.

В близко време американският Сенат ще гласува три законопроекта, засягащи Венецуела, които долната камара на Конгреса одобри във вторник. В единия от тях „категорично се осъждат всички насилствени действия на режима на Николас Мадуро и на силите за сигурност в страната при блокирането на доставките на хуманитарната помощ“. Конгресмените твърдят, че САЩ планират през 2020-2021 г. да изпратят хуманитарни помощи за венецуелците в размер не по-малък от 300 млн.долара.

Вторият законопроект предвижда забрана на доставки от различно американско оборудване за венецуелските силоваци. А третата инициатива пряко засяга Москва и предвижда Държавният департамент да направи оценка на „потенциалната заплаха, която руско-венецуелското сътрудничество в сферата на сигурността ще донесе на САЩ и на други страни от Западното полукълбо“. Авторите на законопроекта призоваха дипломатическото ведомство да изработи стратегия за „противодействие на руското влияние във Венецуела“. Лицата, които, по мнението на Държавния департамент, от името на Русия оказват подкрепа на венецуелските силови структури, ще бъдат под забрана да пътуват до САЩ, а издадените им визи ще се анулират.

В документа се отбелязва също, че финансовата подкрепа за Каракас от Москва се засилва, както и военната. През декември миналата година, се посочва в текста, руските ракетоносци Ту-160 летяха до Венецуела, а през януари тази година Русия изпрати там „вербовчици, свързани с групировката Вагнер, за осигуряване безопасността на Николас Мадуро“. И Москва, и Каракас опровергаха това.

Допълнителен повод за приемането на този законопроект стана пристигането във Венецуела на два самолета с 35 тона товари и 99 руски военни начело с началника на главния щаб на сухопътните сили Василий Тонкошуров. Дипломатически източник в Каракас подчерта пред руската държавна агенция РИА Новости, че военните са пристигнали за участие в двустранните консултации „в рамките на продължаващото сътрудничество между двете страни“, а визитата им е свързана с реализацията на договори, подписани преди много години.

Новината предизвика очаквано възмущение в редиците на венецуелската опозиция и нейните съюзници. Така един от главните противници на поддръжниците на Чавес, бившият кандидат за президент Енрике Каприлес, в Туитър се обърна към „господата от руското външно министерство: „Обяснете на народа какво ще правят във Венецуела руските военни. Те ще помагат на народа или ще подкрепят узурпатора? Ако това не е намеса, какво тогава донесоха. Венецуела не се нуждае от оръжия. Тя има нужда от храна и лекарства“.

Обединяващата страните от Западното полукълбо Организация на американските държави заяви, че военно сътрудничество с „режима, узурпиращ властта“. Тази позиция подкрепи и съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън в Туитър: „САЩ няма да търпят, когато враждебни чужди военни държави се намесват в постиженията на общите цели на страните от Западното полукълбо – демокрацията, сигурността и върховенството на правото“.

Не по-малко очаквана бе и реакцията на тези, които подкрепят Николас Мадуро. „Какъв цинизъм само, когато страна като САЩ с над 800 военни бази по целия свят, значителна част от които са в Латинска Америка, и с растящ военен бюджет над 700 милиарда долара, иска да се намеси в програмата за военно-техническото сътрудничество между Русия и Венецуела“, написа в туитър министърът на външните работи на Боливарианската република Хорхе Арреас. Тези негови думи получиха подкрепата на другия край на земята: представителят на китайското външно министерство Ген Шуан заяви, че „Латинска Америка не принадлежи на никоя определена страна и не е нейният заден двор“. „Страните от Западното полукълбо са суверенни независими държави и сами могат да вземат решения за сътрудничеството си с някого“, допълни той.

В Москва във вторник отново разкритикуваха позицията на САЩ. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира във Фейсбук хуманитарния аспект на конфликта и отбеляза: „Ако една голяма страна от Западното полукълбо /САЩ/ спре да трови народа на Венецуела със санкции, а втора страна от Източното полукълбо /Великобритания/ и цяла редица международни банкови структури отблокират милиарди долари венецуелски пари за своя сметка, то венецуелците и сами ще могат да си купят медикаменти и продоволствия без помощите на „добрия Вашингтон“.
А ръководителят на международния комитет при съвета на федерацията Константин Косачов, също във Фейсбук, предложи да „представи реакцията на световната общност в нейната западна интерпретация /т.е. на самия Запад и на зависимите от него държави/, ако Русия приеме закон за борбата с влиянието на САЩ, примерно, в Украйна“. Той определи американския законопроект като акт на „недопускане на руската намеса в американската намеса“ в работите на Венецуела.

„Никакви американски законопроекти няма да повлияят на развитието на нашите връзки с Венецуела“, обобщи Косачов. В потвърждение на това дойде и изявлението на енергийното министерство за силната заинтересованост на двете страни за разширяването на взаимно изгодното партньорство в областта на топлинно-енергийния комплекс. Конкретни проекти в тази сфера, а и други, ще се обсъдят на 4-7 април – тогава в Москва е планирано поредното заседание на руско-венецуелската международна правна комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови