Конгресът на САЩ готви нови санкции срещу Русия

OFFNews 19 юли 2019 в 15:57 3810 2

Украински моряци в съда

Снимка ria.ru

Група членове на Камарата на представителите в конгреса на САЩ внесоха за разглеждане нов законопроект, предвиждащ налагането на санкции срещу 24-има високопоставени служители от руската Федерална служба за безопасност /ФСБ/. Причината е заради задържаните в Русия украински моряци при инцидента в Керченския пролив от ноември 2018 г., съобщи Интерфакс.

Авторите Марси Каптур и Майкъл Куигли от Демократичната партия, и републиканците Анди Харис и Брайън Фитцпатрик посочват, че „САЩ продължават решително да осъждат опасното нападение на Русия срещу военно-морските сили на Украйна и незаконното задържане на 24-имата моряци“. Те отбелязват, че „този инцидент е последният от серията злонамерени стъпки, предприети от Русия с цел подриване на демократичния процес в Украйна и на международния правен ред“.

Според тях ограниченията трябва да действат, докато Русия не освободи 24-имата моряци и трите кораба на страната, незаконно задържани в района на Керченския пролив в Азовско море. Конгресмените определят инцидента като непровокирано опасно нападение.

През май т.г. САЩ в координация с ЕС и Канада вече наложиха санкции срещу 6-има руски граждани, сред които двама служители на ФСБ и няколко руски компании. В сряда съдът в Москва продължи срока на задържането под стража за всички 24-има моряци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови