Конгресът на САЩ одобри санкции заради новия закон за сигурността в Хонконг

OFFNews 02 юли 2020 в 21:46 2431 0

Конгресът на САЩ одобри днес закон, предвиждащ санкции срещу китайските служители, които прилагат новите правила за сигурността в Хонконг, предаде Франс прес.

Сенатът, където републиканците имат мнозинство, подкрепи текста единодушно. Контролираната от демократите Камара на представителите, в която демократите имат мнозинство, също го одобри с единодушие.
За да влезе в сила, законът остава да бъде подписан от президента Доналд Тръмп.
Белият дом не е давал индикации дали Тръмп подкрепя мярката.
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обаче разкритикува Китай заради новия закон за националната сигурност, който се прилага в Хонконг.

Нейтън Лоу, един от водещите млади активисти на продемократичното движение в китайския специален административен район, обяви, че е избягал от мегаполиса след влизането в сила на закона за националната сигурност, наложен от централните китайски власти, предаде Франс прес.

"Вече напуснах Хонконг и продължавам работата си да пледирам в международен план за повече демокрация в тази територия", каза Лоу в кратко съобщение на английски, изпратено до медии.
Активистът не разкри своето местонахождение от съображения за сигурност.
Нейтън Лоу беше един от лидерите на борещата се за демокрация в Хонконг партия Демосисто. Във вторник тя обяви, че се саморазпуска, след приемането от китайския парламент на закона за националната сигурност. Партията беше основана от студенти след протестното Движение на чадърите през 2014 г. срещу нарастващото влияние на Пекин в бившата британска колония.

В сряда, по-малко от 24 часа след влизането в сила на закона за националната сигурност, хонконгската полиция пристъпи към първи арести съгласно този нормативен акт, който прави китайското правосъдие компетентно за най-тежките престъпления в специалния административен район.

/БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови