Конституционният съд отстрани президента на Молдова Игор Додон

OFFNews 09 юни 2019 в 11:55 2182 0

Конституционният съд на Молдова отне правомощията на проруския президент Игор Додон. За временно изпълняващ длъжността е назначен премиерът Павел Филип.

На 7 юни Конституционният съд задължи президента да разпусне парламента, защото е изтекъл 3-месечният срок за съставяне на правителство. Додон отказа да подпише указ, като настоя, че все още има шанс да се постигне компромис в рамките на този парламент.

Съдът му отне правомощията с мотива, че не е изпълнил решението. 

Проруската социалистическа партия на Молдова, чийто бивш лидер е Додон, и проевропейският блок АКУМ сформираха в събота парламентарно мнозинство, а след тримесечно чакане най-накрая беше сформирано ново правителство. Съпредседателят на АКУМ Мая Санду положи клетва като министър-председател вчера.

Демократическата партия обаче обвини социалистите, че узурпират властта, тъй като Додон е трябвало да изпълни решението на Конституционния съд и да разпусне парламента. От партията обявиха, че ще обжалват пред съда законността на новото правителство. 

Сега Павел Филип от Демократическата партия трябва да разпусне парламента и да определи дата за предсрочни избори.

На свой ред президентът Игор Додон коментира, че решението на Конституционния съд да прехвърли временно правомощията на премиера ще доведе до узурпация на властта от страна на олигарха Владимир Плахотнюк, който предвожда Демократическата партия. Додон нарече съдебното решение "отчаяна стъпка", а на въпрос на РИА Новости как смята да действа в тази ситуация той отговори: „Външна и вътрешна мобилизация“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови