Коронавирусът промени погребенията по света

OFFNews 15 април 2020 в 13:43 4780 0

Снимка Pixabay

Пандемията от новия коронавирус промени и погребалните ритуали за много религии по света.

На 24 март Световната здравна организация (СЗО) издаде насоки, според които телата на починалите не са сериозен източник на зараза. Препоръчва се обаче близките на покойниците да не ги докосват или целуват, а изискването за социална дистанция прави невъзможно погребенията да се провеждат по традиционния за всяка общност начин. В много държави погребенията със събиране на близки и роднини освен най-тесния кръг са изцяло забранени.

Кореспондентите на американското National Public Radio по света описват как някои страни постъпват в извънредната ситуация.

В Ирак по традиция близките на покойника участват в измиването на тялото му и подготвянето му за погребението. Когато е възможно, мъртъвците се погребват още в деня на смъртта. Следва тридневна траурна церемония - обикновено съболезнованията се приемат в шатра или в религиозен храм, а семейството в този момент е подкрепяно от близки, роднини, приятели и съседи. Сега тези събирания са преустановени. Самата погребална процедура е силно затруднена. Хора разказват, че понякога се налага да чакат над седмица, за да им бъде върнато тялото на покойника. В гробищните паркове са отворени специални парцели за жертвите на вируса.

В Индия бреговете на свещената река Ганг, където по традиция много покойници отплават към вечния си път, опустяха. Има и ограничение за не повече от 20 посетители на погребение. В свещения град Варанаси бреговете на реката, обичайно пълни с хиляди местни и туристи, сега са празни. С ограничителните мерки и спрелия транспорт семействата не могат дори да стигнат до мястото, което вярват, че носи спасение на мъртвите души. В Харидвар пък има недостиг на хиндуистки духовници, които да извършват ритуали. Затова хората бяха приканени да не пътуват натам за погребения.

Правителството в Индия забрани къпането на мъртъвците - традиционен ритуал сред мюсюлманите в страната, както и балсамирането на трупове на починали от COVID-19.

В Мумбай е издадена заповед телата на жертвите на коронавируса да бъдат кремирани. Причината е, че градските гробища са в гъсто населени райони и това носи риск от заразяване.

Кремацията е широко практикувана сред хиндуистите, но забранена в исляма.

Все още обаче са позволени т.нар. небесни погребения - характерни за парсите, зороастрийците и някои будисти в Тибет. Те оставят мъртъвците високо в планините или други високи места - на разположение на животните или лешоядите.

Във Франция и Бразилия властите наложиха ограничение от не повече от 10 опечалени по време на траурните церемонии.

В някои болници в Израел пък тялото на починалия от новия коронавирус се поставя в стъклена "будка". Така семейството, което е било изолирано от инфекциозно болния, може да си вземе последно сбогом. На самото погребение се допускат до 20 души, като се пропуска ритуалът с подаването на лопата от човек на човек. Телата се поставят в два чувала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !